Mintegy 57 milliárd forint többlet hiánnyal számol idén a főváros - idézte a Világgazdaság a közgyűlésre beterjesztett dokumentumok egyikét. A hiány növekedését a járvány gazdasági hatása okozza: várhatóan alulteljesítenek az iparűzésiadó-bevételek (25 milliárdos mínusz 2019-hez képest), a fővárosi osztalékbevételek, a tárgyieszköz- és egyéb értékesítések, a bérleti, közterület-használati és parkolási díjak.

Emellett nagy tétel a tömegközlekedés jegyárbevételének kiesése, valamint a kulturális ágazat pangása. Az előbbi 18,34 milliárd forinttal maradt el az előző év azonos időszakáétól, ezért a főváros 17 milliárddal megemelné a BKK korábban meghatározott, 106,1 milliárd forintos forrásigényét.

A költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében törölnének a 2020-ra tervezett fejlesztésekből 30 milliárd forintnyi beruházást. Például lenulláznák a 3-as metró aluljáróinak rendbetételére szánt 8,9 milliárdot, 4,2 milliárdot elvennének az út- és hídfelújítástól, valamint a forgalomcsillapítástól és a kerékpáros-infrastruktúrától is elvonnának mintegy 300 millió forintot. (Ebből biciklitárolók épültek volna.)

Emellett 13 milliárd forint értékben adnának el értékpapírt a főváros állományából, és 10 milliárd forintnyi extra EIB- (Európai Beruházási Bank) hitelt vonnának be. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a fővárosi közszolgáltatási cégek összesen 3,6 milliárd forint megtakarítással vehetik ki a részüket a teherviselésből.