Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Citibank elemzője pénteki írásában felidézi a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek 2012-es költségvetésssel lapcsolatos megállapításait, miszerint az idei deficit 2,8 stzázalék lehet a szabad tartalékok törlésével. Az MNB elemzése megerősíti a lazító költségvetési politikával kapcsolatos véleményünket, ez pedig bonyolíthatja az EU/IMF-párossal jelenleg is zajló hivatalos tárgyalásokat - magyarázza az elemző, aki egyébként azzal számol, hogy a tárgyalások most folyó első köre nem hoz érdemi előrelépést. Augusztus végéig csak kis előrehaladás várható a folyamatban, a részletes költségvetési ügyek szeptemberben kerülhetnek a tárgyalóasztalra, amikor a Parlament is visszatér a nyári szünetről - írja az elemző.

Az idei évben látható elcsúszás mögött a vártnál nagyobb kamatkiadások, a rosszabb makropályából fakadó bevételelmaradás és a bankadó jelentős részének kiesése áll. Közben az idei büdzsé legutóbb megszavazott módosítása GDP-arányosan 0,2 százalékkal rontja az egyenleget - idézi a jelentést a közgazdász, aki a jegybank szakértőinél is pesszimistább. Az idei évre 3,1 százalékos költségvetési hiányt jelez előre, ami már meghaladja az EU által elvárt szintet.

Baj lesz a tranzakciós illetékből

Gárgyán Eszter a 2013-as költségvetésről szólva kifejti, hogy várakozásai szerint az Európai Központi Bank ellenezni fogja a pénzügyi tranzakciós illeték kivetését a jegybank bizonyos műveleteire. Az így kieső bevétel, valamint a bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv miatt a költségvetés hiánya jövőre 3,7 százalékrara növekedhet, szemben a kormány által kitűzött 2,2 százalékos értékkel - mutat rá az elemző.

Az ECB július elején közölte, hogy a kormány felkérte a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos törvénymódosító javaslat vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket. Csütörtökön pedig az is kiderült, hogy az Európai Bizottság is vizsgálódik ebben az ügyben. A tegnap megjelent, jegybanktörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás lezárásáról szóló közleményében a Bizottság úgy fogalmazott, hogy "meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a Szerződéssel".