Frankhitelek: az önkormányzatok már három évig nem fizetnének

Legalább háromévnyi moratóriumra lenne szükség az önkormányzatoknak a devizahiteleik törlesztésében - tromfolt a TÖOSZ a a Magyar Önkormányzatok Szövetségének javaslatára - olvasható a Népszabadságban.
NAPI, 2011. augusztus 5. péntek, 08:15
Fotó:

Az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének egy évvel történő elhalasztását kezdeményezi Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke az erős svájci frank miatt. Legalább háromévnyi moratóriumra lenne szükség - reagált kérdésünkre a javaslat kapcsán Schmidt Jenő, a legtöbb helyhatóságot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere.

Az egy év szerinte azért sem megoldás, mert még nem született döntés az önkormányzati rendszer átalakításáról, így nem tudni, hogy az önkormányzatoktól milyen feladatokat vesz majd át a kormány, s melyek ellátásáról kell hosszabb távon is helyben gondolkodni. Ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy az alpesi valuta árfolyama - és ezzel a tartozás összege - tovább emelkedik, ami szintén azt indokolja, hogy a tőketörlesztést a helyhatóságok később kezdjék meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK