Tovább rövidült a hiteleik törlesztésével csúszásban lévő lakossági adósok listája a harmadik negyedévben: a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint szeptember végén 1,471 millió fennálló mulasztást tartottak nyilván a központi hitelinformációs rendszerben (khr), szemben a 2017 végi 1,583 millióval - írja a Világgazdaság hétfői cikkében. Ebben azt is írják, hogy kilenc hónap alatt 7 százalékkal zsugorodott az állomány, de az összes - tehát a megszűntekkel együtt számolt - lakossági mulasztás száma 1,75 milliót tett ki szep­tember végén a BISZ Zrt. adatai szerint, ami 6,1 százalékkal kisebb a 2017 decemberében mért 1,86 milliónál.

Közben viszont növekszik a hitelfelvételi kedv: szeptember végén már 5,04 millió embert regisztráltak, akinek valamilyen hitele volt, ami 20 ezerrel több a decemberi adatnál. Az összes hazai hitelszerződés száma már majdnem 9,72 millió darab, ami 70 ezerrel több, mint tavaly év végén. A megszűnt szerződések száma is megugrott: 2,16 millióról 2,24 millióra ugrott, ami 3,75 százalékos növekedés.

A nyilvántartott hitelszerződések mennyiségének emelkedése nyomán lassan, de folyamatosan gyarapszik az egy főre jutó hitelszerződések átlagos száma is: ez szeptember végén 1,93 volt, míg 2017 decemberében 1,92, illetve a megelőző évben 1,9. Ez még akkor is figyelemre méltó szám, ha a közben már megszűnt hitelszerződések adatait is tartalmazza - írja a lap.

Viszont az adatok lehet, hogy csak szépen festenek: még szeptemberben mutatta be a Portfolio, hogy miközben az MNB adatai szerint a bankoknak már csak 300 milliárd forintnyi bedőlt hitellel tartozik a lakosság, addig a követeléskezelőknél - akik a bankoktól vásárolták meg, többnyire 43 százalékos áron a tartozásokat - ennek közel a duplája, 550 milliárd forint lehet. A cikket itt mutattuk be részletesen.

A fotó forrása: Pexels.