Friss kutatás: lehagyta a Fideszt az ellenzék

Az IDEA Intézet legújabb, október 31. és november 5. között készített közvélemény-kutatása szerint mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a Fidesz–KDNP támogatottsága. Az ellenzéki oldalon belül érdemi átrendezős nem történt - idézi az Index.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. november 20. péntek, 14:46
Fotó: MTI Fotó / Soós Lajos

A közösségimédia-alapú kérdőív segítségével 2000 főt kérdeztek meg, amelyből kiderült: a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. A 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, ugyanakkor egy augusztus óta tartó folyamatot jelez. A kormányzópártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében is 2 százalékpontot csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll - olvasható a portálon.

Az IDEA Intézet megjegyezte, hogy az általuk mért adatokból az olvasható ki, hogy a Fidesz támogatottsága visszatért a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre, így az első hullám kezelése során szerzett előnyük fokozatosan elfogyott.

Stagnál az ellenzék

Az ellenzéki térfélen lényeges átrendeződés nem történt. A választókorú népességen belül továbbra is a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a legerősebb, ők 11 százalékon állnak. A DK-t a Momentum és a Jobbik követi 7-7 százalékkal. Míg a Momentum hónapok óta képtelen volt növelni támogatottságát, addig a Jobbik egy kicsit erősödött, és elmozdult az 5-6 százalékos sávból, ezzel visszaszerezte egy évvel ezelőtti támogatottságát a teljes népességen belül. A biztos pártválasztók körében azonban nincs változás, a Momentum 10 százalékon, a Jobbik pedig 8 százalékon áll.

Rajtuk kívül csak az MSZP jutna be önállóan a parlamentbe, a teljes választókorú népességen belül 5, a biztos szavazók körében 6 százalékon áll. A szocialisták támogatottsága az IDEA kutatásaiban 2020-ban változatlanok maradtak egész évben.

Az LMP, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is változatlanul 2 százalékon áll a teljes népesség és a biztos pártválasztók körében is. Ez alól csak az LMP kivétel, rájuk a biztos szavazók 3 százaléka voksolna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.

Kevesebben, de elegen

A kormánypártok és az ellenzék között zajló verseny tényleges állását azonban nehéz megítélni. A DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP ugyanis a héten megállapodtak arról, hogy a két év múlva tartandó országgyűlési választásokra közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak ki. Ha ezen szövetséges pártok támogatottságát nézzük a teljes népesség körében, akkor az ellenzéket 34, míg a FIDESZ-KDNP-t a lakosság 32 százaléka támogatja.

Ebben trendforduló mutatkozik, mert október végéig a mérleg nyelve a kormánypártok irányába mutatott, amely most megfordult.

A biztos pártválasztók körében azonban továbbra is a Fidesz-KDNP vezet 2 százalékponttal, a Mi Hazánk és az MKKP nélküli ellenzékkel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Europai., 2020.12.14 12:55

A bal-jobbikvajon milyen programmal indul? Kíváncsi vagyok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.11.22 12:35

@rigolya: és mindezt úgy hogy közben netto 8-10 ezer milliárd forint EU pénz kaptak.
https://ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.11.22 11:39

@matyi2010: A gerinctelen fidesznyik orbánia gazdaságának melyik teljesítményére a büszkébb?

A 3.000 mrd rekord derficitre?
A 8% körüli rekord deficitre?
A 35.000 mrd körüli rekord államadósságra?
Az elmúlt 10 év alatt felmutatott rekord, 75%-os államadósság-növekményre?
Az EU-ban rekord, 5% körüli inflációra?

Vagy arra, hogy csak a második legkisebb a magyar minimálbér?

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.11.22 10:06

@mpapa: "mint felültünk a növekvő világgazdaság szekerére és csak arra kellett figyelnünk, hogy erőssen kapaszkodjunk és ne szakadjunk le róla."
Ezt még el tudom fogadni. Igaz.
Azonban az nem zavart téged, amikor gyurcsanyi gazdad is 'felült a növekvő ilaggazdaság szekerére' és válság nélkül következett be a régiós leszakadásunk. A válság hatására pedig csődközeli állapotba kerültünk. Ugye, móricka? Ez nem volt baj?
Meg mindig ezeknek nyalod a seggét, lúzerkám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.11.21 20:37

@matyi2010: "Milyen s..@r lehet a libsiknek, hogy azért kell drukkolniuk, hogy maradjon a válság, a járvány halljon meg még pár tízezer ember"

Erre nincs szükség, ez csak megmutatta, hogy amit itt nekünk unordodox gazdaságpolitika címszó alatt el akartak adni, az nem volt más mint felültünk a növekvő világgazdaság szekerére és csak arra kellett figyelnünk, hogy erőssen kapaszkodjunk és ne szakadjunk le róla. Majd jött a válság és az átlagember számára is lehullott a lepel. Meg az is, hogy évek során csak forráskivonás volt az egészségügyben (azért kellett lóhalában bármi áron lélegeztetőgépek meg egészségügyi felszerelést beszerezni bármi áron) és az, hogy az alacsony bérszínvonal miatt orvos és ápoló együtt keresett más országban jobb anyagi lehetőséget.
Külföldi beruházó csak akkor jön ide és hoz létre munkahelyet, ha az állam legalább munkahelyenként 20mFt támogatást ad, de nem egy helyen 30-35mFt/fő kell támogatásként. Holott az államnak nem ez volna a feladata, hanem olyan gazdasági környezetet kellene létrehoznia, hogy támogatás nélkül is megérje ide jönni és beruházni.

A vírus csak arra volt jó, hogy ezekkel a tényekkel az átlagember is szembesüljön, de a kormányzati propaganda és titkolódzás még most is ennek ellenkezőjét próbálja meg beadni nekünk. Ezért sem engedne be újságírókat riportereket a kórházakba, csak a cenzúrázott baráti sajtótól és hírműsoroktól. Ezért van nyilatkozatstop az orvosoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html