Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem sok jó hírt kap a magyar társadalom mostanában annak ellenére, hogy a politika újabb és újabb ígéretekkel bombázza - írja a Financial Times (FT). Amikor a múlt héten a CMA Datavision közzétette elemzését, amely szerint Magyarország kikerült a világ tíz legkockázatosabb országa közül és a legnagyobb negyedéves javulást érte el az államok összehasonlításában, a gazdasági minisztérium sietett nagy dobra verni a hírt. Nem csaptak azonban ekkora hírverést annak a hétfői bejelentésnek, miszerint az államháztartás hiánya az év első felének végére elérte az egész éves terv 90 százalékát.

Ami azt illeti, már az első információ sem olyan átütő, amilyennek a kormány láttatni szeretné, hiszen Magyarország 500 bázispont körüli hitelbiztosítási felárával (CDS) jelenleg a világ 13. legkockázatosabb állama. Az államháztartási adatot pedig bizonyára a háta közepére sem kívánta Varga Mihály, az IMF-EU párossal tárgyaló kormánydelegáció vezetője, miután főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök kitart amellett, hogy Magyarországnak csak biztonsági hálóra van szüksége, nem segélycsomagra.

Sanszos a csőd

A magyar államcsőd esélye ugyan mérséklődött valamelyest, de még mindig 30 százalék a valószínűsége a fizetésképtelenségnek - mondta az FT-nek Nicholas Spiro, a saját nevét viselő londoni állampapír-piaci elemző cég alapítója. Magyarország továbbra is a legsérülékenyebb állam a feltörekvő Európában. Miután kicsi, nyitott gazdaság, magas külföldi devizában jegyzett adósságállománnyal, különösen megszenvedné, ha az eurózóna válsága rosszabbra fordulna.

Kopik Tamás, a kormánypártisággal nehezen vádolható GKI gazdaságkutató intézet közgazdásza elismeri, hogy sokat javult Magyarország megítélése, ami kifejeződik a CDS 100 bázispontos csökkenésében. Ez annak köszönhető, hogy a kormány végre elkezdte a tárgyalásokat az EU-IMF küldöttségével, azaz nem külső körülményekre vezethető vissza. A befektetők hajlamosak elhinni, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket a költségvetés egyensúlyban tartására - fejtegette a szakértő.

Viszonyítás kérdése

Ugyanakkor úgy véli, hogy a kilátások csak a katasztrofális januári helyzethez képest tűnnek jónak, és sok kockázati tényező fennmaradt. Ezek közül talán a gazdasági növekedés számítása jelenti az egyik legfontosabbat. A kormány 0,1 százalékos felfelé araszolással számol, ám független elemzők 0,5 és 1,5 százalék közötti GDP-csökkenésre számítanak.

A bizonytalansági tényezők fennmaradása ösztönözhette arra az MNB-t tegnap, hogy hét százalékon tartsa alapkamatát annak ellenére, hogy döntéshozó testületének néhány kormány által kinevezett galambja korábban a csökkentés lehetőségéről beszélt. Ők is a bágyadt gazdaság felrázása érdekében enyhítenének a hitelköltségeken.

Riasztó, de nem kritikus

A költségvetési deficit alakulása riasztónak tűnhet, de legalábbis egyelőre nem kritikus - véli Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. A hiány magas és elszállásának van némi kockázata, de ha megnézzük a részleteket, akkor nem ilyen sötét a kép. A bevételek többé-kevésbe a tervezettnek megfelelően alakulnak.

Az államadósság kamatkiadásai magasabbak a tavalyinál és egyes költségvetési intézményeknek nagyobbak a kiadásai, de a 2,5-2,7 százalékos deficitcél elérhető, feltéve, hogy nem nyúlnak a tartalékokhoz. Német 0,6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2012-re és lomha, 0,9 százalékos növekedéssel 2013-ra.

Magyarország biceg

Magyarország, úgy tűnik, biceg előre, de ha tudja is tartani ezt a "tempót", kétséges, hogy ez elegendő lesz az IMF-nek - folytatódik az FT elemzése. A Valutaalapnak olyan feltételek teljesülése mellett kell hiteleznie, amelyek azt ígérik, hogy visszakapja a pénzét az adóstól. Ez becsületbeli kötelessége a tőkéjét összeadó államokkal szemben.

Ez a körülmény azonban súlyos dilemmát okozhat neki Magyarországgal kapcsolatban. Az ország óriási adósságot halmozott fel, amelyet csak úgy tudna törleszteni, ha gazdasága fenntartható növekedési pályára állna. Miből fakadhatna azonban ez a bővülés? Erre a kérdésre a láthatáron sincs válasz, ami azt sejteti, hogy nincsenek meg az újabb hitel visszafizetésének feltételei - derül ki egy a tárgyalásokat nyomon követő közgazdász szavaiból.