Az új görög kormány feladta azt a tervét, hogy felpuhítsa az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott összesen 174 milliárd eurós segélyprogram feltételrendszerét - jelentette a Financial Times (FT). Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter azt mondta, a kormányzó koalíció felgyorsítja a reformokat, mielőtt bármilyen módosítási kérést fogalmaz meg. A program végrehajtása elakadt, semmit sem kérhetünk a hitelezőktől, mielőtt ezt kimozdítjuk a kátyúból - fejtegette az FT-nek.

Már látszik a fény az alagút végén, de az alagút nagyon hosszú - tette hozzá. Az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF delegációja tegnap kezdte meg tárgyalásait az athéni vezetéssel, ám az alaphangot Christine Lagarde, a Valutaalap elnöke hétfői nyilatkozata adta meg, amely szerint nincsenek olyan hangulatban, hogy újratárgyalják a pakk feltételit.

Hátha mégis úgy lehetne

Ez nem tartotta vissza a koalíciót vezető jobbközép Új Demokrácia párt és két baloldali partnere vezetőit attól, hogy könnyítési igényeikről beszéljenek. Evangelosz Venizelosz, a szocialista Paszok elnöke - aki az elmúlt hónapokban pénzügyminiszterként irányította a segélyprogramok elfogadását - tegnap hároméves hosszabbítási tervvel állt elő, amely szerint Görögország csak 2017-re teljesítette volna vállalásait.

Kormány közeli források szerényebb, egy-két éves csúsztatásról beszéltek - arra hivatkozva, hogy a vártnál nagyobb recesszió és a 21 százalék fölé emelkedő munkanélküliségi ráta mellett enélkül nem lehet végrehajtani a programot -, ám Antonisz Szamarasz miniszterelnök a trojkával folytatott első megbeszélésén jobbnak látta, ha nem emlegeti a menetrend megváltoztatását - derült ki az ügyhöz közel álló források kiszivárogtatásából.

Jók leszünk, fog ez menni

A kormányfő hangsúlyozta elkötelezettségét a strukturális reformok, elsősorban a privatizáció felgyorsítása mellett, mert ettől remélhető a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés beindulása - mondta egy neve elhallgatását kérő informátor az FT-nek. Jól mentek a megbeszélések, kiváló volt a hangulat - tette hozzá egy másik kormánytanácsadó. Az IMF képviselői nem kommentálták a fejleményeket a trágyalás mostani szakaszában.

A görög szakértők kissé idegesek voltak a megbeszélések előtt, miután Szamarasz támadta a 2010 tavaszán elfogadott első segélycsomagot, a másodikról folytatott tárgyalások idején pedig - 2011 nyarától 2012 tavaszáig - állandó vitában állt a trojkával. Többször elutasította az eurózóna vezetőinek kérését, hogy a programot összességében támogató görög politikusokkal együtt aláírásával vállalja annak teljesítését. Kormányfőként azonban, úgy tűnik, másképp látja a dolgokat.

Előbb munka, utána a lé

A trojka képviselői a tegnapi egyeztetésen világossá tették, hogy bár látnak gazdasági érveket amellett, hogy kitolják a program végrehajtásának határidejét, de ez azzal járna, hogy további forrásokat kellene Görögország rendelkezésére bocsátani. Ezt azonban az eurózóna tagországai elutasítják addig, amíg nem látják, hogy Görögország halad a házi feladatai teljesítésével.

A görögök a két választás okozta politikai vákuum miatt lekésték a határidőket számos alapvető reformlépés megtételében. Ilyen az adóbehajtás hatékonyságának növelése, amivel csökkenthetnék a becslések szerint a GDP öt százalékát elérő összegű adóelkerülést. Az idei büdzsé kisiklott, mert hiába javult a kiadások ellenőrzése, ha az adóbeszedés a választási csatározások kezdete óta majd hogy nem leállt és a recesszió mélyebb a vártnál.

Majd meglátjuk

Bizonyos eredményeket sikerült elérni, de ez félrevezető - mondja egy pénzügyminisztériumi tisztviselő. Az első negyedévben 25 százalékkal estek vissza a közfinanszírozású beruházások és irtózatosan magas az állami intézmények tartozása a "királyi szállítókkal" szemben. Az utóbbi körülmény a gazdaság többi szereplőjére is átgyűrűző gyilkos körbetartozás kiindulópontja.

Az EU-ECB-IMF hármas szakértői ezen a héten tényfeltáró feladattal érkeztek Athénba. Ezt követően a hónap végén tartanak részletes tárgyalásokat a görög kormánnyal a segélyprogram felújításáról. Ennek alapján augusztus elejéig megállapodásra kell jutniuk a feleknek, mert enélkül a trojka nem utalja át a következő, 4,2 milliárd eurós hitelrészletet, amelynek kifizetését a választások idején függesztették fel, mondván: csak egy cselekvőképes kormány kaphatja meg a pénzt.