BUX
38971

FT: Járai tűz alatt

Komoly támadások érik a jegybankelnököt a szocialisták és független pénzügyi körök részéről a fiskális politikát illető kritikái miatt. Nagyon ritka, hogy a jegybank elnöke ilyen módon beavatkozzan a politikai folyamatokba - idézi a Financial Times Julian Jessopt, a Capital Economics vezető gazdasági elemzőjét.

Molnár Csaba, 2006. április 20. csütörtök, 11:37


Szerinte az elnök legutóbbi kijelentései akkor is aláássák hitelességét, ha megalapozottak. Támadják Járait a kormányzó szocialisták is, mondván nyíltan, partizán módon kampányol, s úgy tartják, hogy az MNB-elnök nyilatkozatai veszélyt jelenthetnek a forint árfolyamára. A forint 6,6 százalékot esett az euróval szemben, a dollárral szemben pedig 11,3 százalékot 12 hónap alatt.

A lap szerint az is szembetűnő, hogy Járai a választások első fordulója előtt adott interjút a Reutersnek, amelyben kritizálta a kormány túlköltekezését, a napokban pedig a Dow Jonesnak beszélt a forint súlyos helyzetéről, s a monetáris tanácsbeli feszültségekről. Dwyfor Evans, a Bank of America alelnöke szerint az időzítés alapján egyértelmű, hogy a második forduló előtt üt még egy utolsót a kormányon.