FT: Orbán süti a legjobb rétest

Amennyiben Orbán Viktor kormánya benevezne egy nemzetközi rétessütő versenybe, bizonyosan aranyérmet nyerne, abból megítélhetően, hogy mennyi ideje tart az IMF és az EU által az új hitelkeret fejében megszabott feltételek teljesítése – írja a Financial Times.
MTI, 2012. június 19. kedd, 14:40
Fotó: Napi.hu

A Financial Times Deutschland (FTD) német üzleti lap Magyarország enged a jegybank körüli vitában című írása rámutat: a kormány ismét tárgyalhat az EU-val és az IMF-fel "újabb segélyhitelekről", ha az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyetért a jegybanktörvény tervezett módosításával.

A kormány egy "több mint 20 milliárd eurós hitelkeretről" kíván megállapodni, amitől azt várja, hogy az ország "visszanyeri a pénzügyi piacok bizalmát" és csökken az állampapírok 9 százalékot közelítő hozama. Az FTD megjegyezte: Magyarország "a recesszió szélén áll", államadóssága pedig a legnagyobb az EU keleti részén.

A Financial Times az IMF/EU-tárgyalások előkészítésének elhúzódásáról ír. Kester Eddy, a lap budapesti tudósítója a londoni gazdasági napilap felzárkózó piaci blogrovatában (beyondbrics) a helyzet jellemzésére magyarul idézi a "nyújtja, mint rétestésztát" mondást, és azt írja, hogy ha Orbán Viktor kormánya benevezne egy nemzetközi rétessütő versenybe, bizonyosan aranyérmet nyerne, abból megítélhetően, hogy mennyi ideje tart az IMF és az EU által az új hitelkeret fejében megszabott feltételek teljesítése.

Idézi Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter múlt heti nyilatkozatát, amely szerint az új jegybanktörvény tervezete "99 százalékban" megfelel a nemzetközi intézmények feltételeinek. A lap szerint a 99 százalékos megfeleléssel az a gond, hogy mi van az egy százalékban. A tudósító komoly ütközőpontnak nevezi, hogy a kormányfő továbbra is kinevezhetne egy harmadik MNB-alelnököt, s bővíthetné a monetáris tanácsot, ami az IMF és az EU megítélése szerint a jegybank függetlenségét veszélyezteti.

Orbán Viktor kompromisszumos ajánlata az, hogy Simor András jelenlegi MNB-elnök mandátumának végéig nem él e kinevezési lehetőségekkel. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője ugyanakkor azt mondta a lapnak: nem hiszi, az IMF-et csak Simor megbízatásának lejártáig aggasztanák a jegybanki függetlenséget fenyegető lépések.

HOZZÁSZÓLÁSOK