Fű alatt nagy változtatásra készül a kormány

Egy új törvény lehetővé tenné az ügyvédeknek, hogy betöltsék vállalkozások vezetői tisztségét is. Ezt a jelenlegi jogszabályok szigorúan tiltják.
Komócsin Sándor, 2017. április 4. kedd, 08:54
Fotó: Reuters

Lex Kertésznek is lehetne nevezni az ügyvédi törvény változását, amelynek a Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasának tartott Kertész Balázs belvárosi ügyvéd lehet a haszonélvezője - írja a Magyar Nemzet. Az új szabályozás egyik "rejtett" eleme ugyanis eltörölné az ügyvédi hivatás és a cégvezetői pozíció közti összeférhetetlenség szabályát.

Nemrég kellemetlen helyzetbe hozták Kertészt, hogy jogászként le kellett mondania saját vállalkozása ügyvezetői posztjáról - emlékeztet a napilap. A megújított jogszabály társadalmi véleményezése a héten véget ér, így hamarosan az Országgyűlés illetékes bizottsága elé kerülhet.

Az ügyvédi és vállalatvezetői poszt a változtatás szerint együtt is betölthető lenne, ha az érintett jogász nem kapna fizetést az utóbbi után. A további passzusok között azonban az is szerepel, hogy nem összeférhetetlen, ha egy ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatát látja el. Így akár honoráriumért is végezhetnének cégvezetői tevékenységet az ügyvédek.

HOZZÁSZÓLÁSOK