Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a zárolásról levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozik, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök "a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről" hozott. A túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette.

A közigazgatási államtitkár csütörtöki levele szerint "az elrendelt zárolás azonnali végrehajtása érdekében, az intézmény bevétele terhére (...) soron kívül 2013. november 22-ig befizetni szíveskedjenek" az Emmi számlájára. Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb megszorítás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott.

A Balog Zoltán által vezetett minisztérium levelében az is furcsa a Népszabadság szerint, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el. Ha az állami támogatás terhére zárolnának, azt az elszámolásnál vissza is kéne adniuk az intézményeknek. Emellett Lengyel Györgyi a következő utasítást is kiadta a rektoroknak: "Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a hóközi fenntartási kiadások olyan mértékben kerüljenek teljesítésre, hogy a decemberben esedékes, november havi bérfizetések fedezete - a 2013. évi zároláshoz kapcsolódó befizetéseken túl - az intézmény rendelkezésére álljon" .

Ezzel a mondattal a minisztérium lényegében elismerte, hogy az egyetemeken működési gondok vannak, a béreket fizessék ki, de a beszállítók még várhatnak.

A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott.  Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták.

A lap emlékeztet: tavaly hétmilliárd forintnyi zárolást hajtottak végre, akkor emiatt - a téli vizsgaidőszak ellenére - számos helyen bezártak könyvtárakat, kollégiumokat, épületszárnyakat, hogy az egyetemek vezetői így spóroljanak a fenntartási költségeken.