Furcsán üt vissza a magyarokra a menekültválság

Befolyásolja a magyarok kivándorlási szándékait a menekültválság: Németországot kevésbé választják, mert attól tartanak, hogy a bevándorlók gondokat okozhatnak. A Nagy-Britanniába készülőket nem befolyásolják a londoni kormány reformtervei.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 08:45
Fotó: Stocksnap

Egyre kevesebben indulnak útnak munkát vállalni Németországba és Görögországba a menekültválság miatt - tudta meg a Világgazdaság egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szakembertől. Sokan inkább olyan országot választanak, ahol nem nagyon vannak menekültek, de azok sincsenek kevesen, akik feladták kivándorlási szándékukat.

A bevándorlás problémája elsősorban a vidékieket aggasztja, a budapestieknek nem fontos. Ezzel együtt összességében ugyanannyian akarnak külföldön dolgozni idén, mint korábban. Ezen nem változtatott az, hogy Nagy-Britanniában várhatóan korlátozni fogják az újonnan érkező vendégmunkások szociális juttatásait. A magyarok ugyanis nem ezekért, hanem a magas bérért utaznak a szigetországba.

Akit az ilyen juttatások vonzanak, azok inkább Németországban és Svédországban próbálnak szerencsét. A brit szociális rendszer nem túl bőkezű viszont viszonylag alacsonyak a bérek után fizetendő közterhek. A minimálbér nettója például a bruttó 90 százaléka. A szigetországban jól lehet keresni, egyelőre simán el lehet helyezkedni, és akinek nem magas a jövedelme, az keveset adózik.

HOZZÁSZÓLÁSOK