Furcsaságok az egészségügyi béremelésnél - újra bejelentették, amit 2016-ban ígértek

Nem egy új béremelés az egészségügyi szakdolgozóknak szombaton bejelentett 8 százalék, hanem egy olyan lépés, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány, ezért az érdekvédők azonnali egyeztetést sürgetnek - értesült a Népszava.
Szepesi Anita, 2019. június 17. hétfő, 08:38
Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg, majd szombaton Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Azóta az érdekvédők számára az is kiderül: ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány - írja a lap.

A most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter viszont 35 milliárdos fedezetről beszélt még májusban, azaz az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén.

A most bejelentett, júliusi nyolc százalékos emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot - ez idén 195 ezer forint -, így ezért most bérkiegészítést kapnak.

Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke a lapnak azt mondta, a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit - tudomása szerint - a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. A kamara nem csak a béremelés miatt elégedetlen, mert más - például a munkaruha-juttatással kapcsolatos - ígéretek sem teljesültek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK