Az nagyszerű, hogy már online is lehet nemzeti konzultálni, csakhogy a 444.hu egy furcsaságra lett figyelmes: egy pár soros kód a kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán egy orosz cég kódjával kezdődik (<!-- Yandex.Metrika counter -->).

A Rogán Antal propagandaminisztériuma által készített oldal nevet, emailt címet és életkort is kér az állampolgároktól, mielőtt válaszolni lehetne az aktuális nemzeti konzultációs kérdésekre.

A Yandex egy orosz technológiai cég, körülbelül a Google helyi megfelelője, aminek egy csomó más dolgot mellett keresője, email rendszere, felhőszolgáltatása is van. A Google-höz hasonlóan a Yandex is használható arra, hogy egy weboldal forgalmát mérje vele a site tulajdonosa, és mindenféle statisztikai adatot gyűjtsön a látogatókról.

A 444.hu szerint azért lehet furcsa a választás, mert nem biztos, hogy sok EU- vagy NATO tagállamnak eszébe jutna ilyesmi, pláne, ha egy hivatalos kormányzati oldalról van szó.

Ezzel kapcsolatban a 444.hu még arra emlékeztet, hogy a Yandex 2011-ben, a tőzsdei bevezetése előtt nyilvánosságra hozta, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak. A BBC akkor arról írt, hogy a Yandex, aminek a Paypalhoz hasonló online fizetős szolgáltatása is van, átadta az orosz titkosszolgálatnak, azon a személyeknek adatait, akik rajtuk keresztül támogatták pénzzel az orosz ellenzéki bloggert és korrupció ellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt - aki nem mellesleg Putyin egyik riválisaként az elnökválasztáson is indult volna.