A fürdőknek se marad munkaerő

A fürdőszövetség elnöke úgy látja, esélyük sincs a legnagyobb konkurens ágazatok, a hasonló munkakörökben olykor kétszeres jövedelmet is kínáló vendéglátás és a januártól már jóval alacsonyabb áfakulccsal működő szállodaipar elszívó hatásával felvenni a versenyt, ezért áfacsökkentést szeretnének a szektorban.
Rácz Gergő, 2019. november 26. kedd, 08:22
Fotó: Napi.hu

A belföldi és külföldi vendégek körében rendkívül népszerű hazai fürdőhelyek - amelyek közül 224 számít turisztikai szempontból is jelentősnek - a vendéglátás és a szálláshelyek kedvező kulcsával szemben 2020-ban is 27 százalékos áfával üzemelnek majd.

Boros László Attila a fürdőszövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, az átlagosan 10 százalékos jegyáremelés mellett idén 20-25 százalékos rezsiköltség-növekedést is ki kellett gazdálkodni a drasztikusan megugró energiaárak miatt.

A fürdőszövetség az áfacsökken­tést célzó lobbimunkával a 2021-es költségvetési törvény tárgyalására szeretne elkészülni. Vizsgálják, hogy az áfacsökkentés változatlan bruttó árakat feltételezve milyen bevételi többletet generálna a hazai fürdőkben, és abból milyen költségeket és ráfordításokat tudnának fedezni.

A rendkívül alacsony jövedelmezőség miatt a fürdők alapvetően bérfejlesztésre költenék a forrást.

HOZZÁSZÓLÁSOK