Fürjes: újabb kormányzati zöldfejlesztés indul Budapesten

A városmajori közpark zöldítéséről döntött a kormány - közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 10. szombat, 11:04
Fotó: hirado.hu - Forrás: hirado.hu

Fürjes Balázs azt írta, a kormány 2019-ben biztosított először forrást a városmajori - Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkjának - megújítására. Budapest meghatározó parkjának eddig látogatók elől elzárt területei is megnyílnak, és a zöldfelületek aránya is nő - tette hozzá azzal együtt, hogy a Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a Városmajori közpark megújításához szükséges tervpályázat előkészítését a megjelent kormányhatározat alapján.

Fürjes Balázs kiemelte, az egész országot érintő pandémia első hulláma világossá tette, hogy a nagyvárosok lakói még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Ennek következtében felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöldfelületek, nemcsak a rekreációs és egészségügyi funkciók, hanem a közparkok közegészségügyi szerepe miatt is.

A városmajori zöldfejlesztés értékmegőrzést is szolgáló projekt, hiszen a parkot 235 éve, 1785. július 25-én - II. József uralkodó rendelkezésére - nyilvánította közkertté a helytartótanács. Mivel mára minden négyzetméternyi zöldfelület értékesebbé vált, ezért a kormány döntött a városmajori közpark megújításáról: a 18,5 hektárnyi összterület eddig közhasználattól elzárt részeit csökkentik, és a zöldfelületet csaknem két hektárral megnövelik - írta Fürjes Balázs.

A városlakók a mintegy 35 focipálya nagyságú parknak csaknem 12 hektárnyi részét szabadon használhatják, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minden korosztály számára elérhető aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket biztosítanak, rendezett természeti környezetben - tudatta.

Az államtitkár szerint ezzel a projekttel a kormány célja az, hogy a kisgyerekesek, családosok, sportolni vágyók, kutyatulajdonosok számára magas színvonalú, többfunkciós parkot alakítson ki. Hangsúlyozta, 2021 első felében nyilvános tervpályázaton választják ki a park tervezőjét. A folyamatot irányító Budapest Fejlesztési Központ a munkát a közösségi tervezés elvei mentén fogja végezni.

A kormány határozott arról is, hogy az MTK számára - amely a városmajori ingatlanokból kiköltözik - épüljön új helyszínen egy labdarúgóutánpótlás-nevelési központ. A klub korszerű, sok ezer gyerek számára sportolási lehetőséget teremtő utánpótlásképző műhelye a Józsefváros közepén lévő rozsdazóna helyén épül - közölte Fürjes Balázs.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.10.10 12:45

Ezek az elmebeteg tulmozgásosak megállás nélkül a gazdaság haldoklásánál valamilyen felesleges
haszontalan beruházáson törik a fejüket (stadionok, idegen forgalmi sport, tankok, repülők, vár, városliget, motogp kínai lélegeztető, belgrádi vasút, orosz atom, külhoni foci, egyházak templomokkisvasut egyik hülyébb, mint a másik, lényeg, hogy mészáros, garancsi, vejem, közben kaszáljon és rózsadombra költözhessen ezért évente az egészségügyből és az oktatásból 1000 miliiárdot kivontak, most valamit visszatesznek az orvosok zsebébe, de za évi 1000 milliárdot, azaz 10000 milliárdot már senki nem pótolja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Totya55, 2020.10.10 11:15

Talán a Lánchidra kéne több pénzt adni, nem kell mindehol zöld felület mert a Városligetben is csakakkor lesz több züld ha az utakat zöldre festik, tenger ut van már és még csinálják, zöld meg alig. baromság az egész és a sportnak se kéne megint adni míg a Lánchidat fel nem újitják mert a fővárostól sok pénzt elvettek Gulyás gergely ezt nem adónak nevezi? pedig az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html