Fűteni, de miből? - sokan kaptak jó hírt a téli hideg előtt

Fél évtized alatt négyszeresére nőtt az az állami tüzelőanyag-vásárlási támogatási keret, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak. Igaz eközben a tűzifa is jelentősen drágult, márpedig a helyhatóságok főként tűzifavásárlás támogatására költik ezt a pénzt.
Komócsin Sándor, 2017. november 2. csütörtök, 08:55
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Több százezer háztartás fűtését érinti Magyarországon a tűzifa és a barnaszén árának változása, ugyanis ezzel fűtenek. A rossz hír, hogy ezek szabadáras termékek és ezért négy év alatt tíz százalékkal ment fel az áruk a növekvő kereslet miatt. A jó hír, hogy nő az ilyen tüzelőanyagok vásárlásához megszerezhető állami támogatás - derül ki a támogatási adatokból, amelyeket a Világgazdaság adott hírül.

Eddig több mint 2000 önkormányzat kapott 3,58 milliárd forint állami támogatást szociális célú tüzelőanyag-vásárlásra. A helyhatóságok minden évben egyfajta tüzelőanyaghoz igényelhetnek támogatást, maximum annyi főnek, ahányat az előző évben átlagosan közfoglalkoztatottként alkalmaztak. 2011-ben még csak 858 millió forint volt a pályázati keretösszeg.

Barnaszénre 200 önkormányzat nyert 410 millió forintot. Erre ott lehet pályázni, ahol gondot okoz a tűzifa beszerzése, a szenet viszont viszonylag közelről lehet szállítani.

A nyitókép forrása: Szász Péter, Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK