Kéménye van? - Érdemes minél előbb lépni

A járványszünet után a kéményseprők is munkába álltak, társasházakban pótolják az elmaradt ellenőrzéseket. Akik családi házban laknak, azoknak viszont kérniük kell az ingyenes ellenőrzés, a Katasztrófavédelem szerint érdemes mielőbb lépni.
Csernátony Csaba, 2020. július 29. szerda, 10:38
Fotó: Napi.hu

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti - közölte a katasztrófavédelem.

A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre - az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják.

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről szóló részletesebb információkat itt lehet elolvasni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tesztelo, 2020.07.30 19:09

"A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel" - Ehhez képest hozzám automatikusan jöttek a minap, én nem hívtam őket. Családi ház, és nincs cég sem bejelentve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.07.29 14:09

A kormányoktól megszokott aljas jogi trükközéssel sikerült vállalati székháznak minősíteni, tehát kéményseprésre kötelezni azokat a családi házakat, amelyekben legaláb egy vállalkozó lakik. Az ilyen házak aránya valószínűleg a családi házaknak egy harmada lehet, mert amikor nagy hangon bejelentették, hogy a családi házaknak többé nem kötelező a kéményadó befizetése, ugyanabban a pillanatban a háromszorosára emelték a kéményseprés díját, amit attól kezdve a családi házaknak már csak a harmadának kötelező megfizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html