Üzenetet kaptak, akik gázzal fűtenek

Biztosított a hazai földgázellátás, a következő hideg napok alatt sem valószínűsíthető olyan helyzet, ami az ellátásbiztonságot veszélyeztetné.
Csernátony Csaba, 2021. február 10. szerda, 10:44
Fotó: Getty Images

A földgázellátás több forrásból biztosított: importból, a földgáztárolókban a nyári időszakban elhelyezett készletekből és a hazai termelésből; ezek folyamatosan elérhetőek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI kérdésére.

A február 7-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 4,17 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 65,9 százalékos. Az elmúlt évek kiértékelése alapján a földgázfelhasználásban az importforrás az elsődleges, 70 százalék körüli. Mintegy 20 százalék a tárolóból kinyert gáz, ami eredetileg szintén importforrás, a hazai termelés pedig 10 százalék körüli arányt tesz ki.

Az átlagos téli fogyasztás napi 40-50 millió köbméter szokott lenni, ennek nagyjából a fele lakossági, a másik fele ipari felhasználásra megy. Az eddigi téli felhasználás átlagos az utóbbi néhány évvel összevetve - közölte a hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.02.10 17:51

@Marzipan: Ennek oka a csökkent gáznyomás. A szerelők ezt nem tudják. Amennyiben van műszaki érzéked, akkor emeld meg szerszámmal a víznyomást -is. Persze ez attól függ, hogy milyen geológiai környéken laksz, mert a síkvidéken ez nem használ. Ráadásul ennek még az is lehet az oka, hogy gyenge minőségű földgáz jön, aminek a H20 tartalma magasabb a normálisnál. S, hogy mi a normális?- kérdezd meg Putyin cárt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2021.02.10 14:23

Beszélhetnének a gáz minőségéről is!

Épp most állt le a kazánom gázhiány hibaüzenettel,
amit rendszeresen megtesz. Van, amikor hónapokig semmi,
aztán egyszer csak pár óráig, pár napig szenved, többször újra kell indítani, mert
leáll, vagy hatalmas robbanások közepette indul csak el többszöri nekifutásra.
Rendszeresen karbantartott, nyolc éves, baxi, kondenzációs - a szerelő szerint
teljesen rendben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html