Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tegnapi határidőig az összes érintett, körülbelül 800 ezer, nem gázzal vagy távhővel fűtő család leadhatta igénylését a 12 ezer forint értékű fűtési támogatásra - mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (Töosz) elnöke, Tab fideszes polgármestere.

A listákat becslése szerint a helyhatóságok a héten elküldhetik a Belügyminisztériumnak (BM). Így az érintettek november végéig hozzájuthatnak a jogosultsági papírhoz. A BM az összesített adatokat október 31-ig nyújtja be a kormánynak - tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

A napilap kérdésére Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár úgy vélte: a 12 ezer forint értékű tüzelőanyaghoz (tűzifa, szén, palackos vagy tartályos pb-gáz, fűtőolaj vagy brikett) a hideg időszak kezdetére mindenki hozzájuthat. Ennek közpénzigényét körülbelül 10 milliárd forintra tette. A Népszava szakírói szerint ez valóban körülbelül 800 ezer 12 ezres támogatást fedez, ami egy átlagos, 80 négyzetméteres ház téli tüzelőköltségeinek kevesebb mint öt százaléka.

A vonatkozó júliusi kormányhatározat szerint magán a terméken kívül az állam semminemű további támogatást nem nyújt a termék előkészítésére vagy kiszállítására

A törvényhozó nem szabályozta, maguk pedig nem tudnak foglalkozni olyan kérdésekkel, hogy az ár és a minőség tengelyén pontosan milyen termékre adnak majd jogosultságot - fogalmazott a Töosz-elnök. Abban viszont biztos, hogy - mivel e piacok szabadárasak - önmagában az állami akció jelentősen felveri majd az - amúgy is egyre magasabb - árakat. Így az állami támogatás egy része áttételesen a kereskedők zsebében köt ki.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu