FVB: jogellenes a címer Tarlós István plakátjain

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 22. hétfő, 17:42
Fotó: Napi.hu

A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton "Tarlós István főpolgármester" felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

A testülethez két kifogás érkezett, az egyiket az Együtt - A Korszakváltók Pártja, míg a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hoztak.

A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az első, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától.

Az FVB ugyanakkor azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amivel szemben jogorvoslatért az NVB-hez lehet fordulni három napon belül.

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel.

A Főpolgármesteri Hivatalon még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

HOZZÁSZÓLÁSOK