Gabonaszövetség: a termelők nem mérgezik az embereket

"A termelő alapvető érdeke, hogy egészséges alapanyagot állítson elő, vagyis az, hogy ne mérgezze az embereket"- így reagált Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek az e heti Figyelőbenn megjelent írásra, amely szerint "robban a toxin-bomba", és a hatóságok agyonhallgatják a tavalyi gabonából őrölt liszt veszélyeit, azt hogy - a lap állítása szerint - gombából származó méreganyaggal, fuzáriummal szennyezett.
MTI-Eco, 2011. május 13. péntek, 13:51

Az elnök szerint a kérdéses termékeket, amelyeket a lap saját maga vizsgáltatott be, egy hatóságilag elismert, akkreditált laboratóriumokban kellene ellenőriztetni. Meg kellene nevezni konkrétan a laboratóriumokat, ahol a kérdéses mintákat megvizsgálták és azt a helyet, ahol ezeket a mintákat találták.

Vancsura József felhívta a figyelmet a nyomon-követhetőségi rendszerre amelynek éppen az az értelme, hogy pontosan tudni lehessen, honnan is származik az esetlegesen fertőzött áru, kideríthető ugyanius, mely termelőtől származik a kérdéses fuzáriumos gabona, amiből a lisztet őrölték. Mint hozzátette, a termelő minden egyes, a termelést igazolódokumentumot, a permetezési naplótól kezdve a gazdálkodási naplóig szakszerűen tölt ki, mert ez az érdeke.

A kereskedő csak akkor viszi el az árut, ha az igazoltan jó minőségű. Ma már Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan malom, amely ne tudná a gabonát saját maga is megvizsgálni, hogy milyen a minősége. A malom az őrlést követően kiadja a pékeknek a minőségi bizonyítványt. Azaz a pék csak akkor készíthet kenyeret a lisztből, ha a minőségi bizonyítvány már a kezében van. Ha mindez megvan csak, ezt követően kerülhet a kenyér illetve a pékáru a boltokba. Ez számos minőségellenőrzési pontot jelent, amelyen a hibás árunak fenn kell akadnia.

A GOSZ elnöke ugyanakkor jelezte, hogy Magyarországon nemcsak hazai alapanyagokból készülhet kenyér, hanem külföldiekből is, hiszen az országba szinte minden irányból érkezik búza és liszt is. A szakember úgy vélte: a mostani fuzárium-szennyezettségről szóló hírek "szenzációhajhászásra" utalnak.

A búzatermelők tudják, hogy a fuzáriummal mindig számolni kell a termelés során, mondta Vancsura József, és hozzátette: az olyan, mint a nátha, együtt kell vele élni, de lehet ellene szakszerűen védekezni. Ezek a védekezési módszerek megvannak, és a termelők Magyarországon alkalmazzák is ezeket.

Vancsura József emlékeztetett arra is, hogy a múlt évben a szokásosnál nagyobb volt a gabonák fuzárium-fertőzöttsége az átlagosnál esősebb időjárás miatt. Ezért sokkal többet kellett védekezni a fuzárium ellen Európában és Magyarországon is, és a termelők meg is tették a szükséges intézkedéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK