Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében" - hangozatta Rice.

A külkapcsolati igazgató ezt arra az újságírói kérdésre válaszolta, amely Simor András, MNB-elnök keddi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóján elhangzott megjegyzésére és Varga Mihály főtárgyaló által mondottakra utalva a magyar fél és az IMF közötti viszonyt, illetve a tárgyalások befejezettnek tekintését firtatta. (Az újságíró kérdésében a "game over" kifejezést használta.)

Simor András a keddi kamatdönő ülést követő sajtótájékoztatón Gerry Rice korábbi szavait idézte, miszerit "nincs még időpont a tárgyalások újrakezdésére. Jelenleg a tervek között nem szerepel delegáció küldése."  Simor ezek alapján azt a következtetést vonta le, hogy nem közelebb, hanem távolabb kerültünk a megállapodástól, aminek lehetnek negatív következményei. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a monetáris tanács szerint szükség lenne az IMF-megállapodásra.

Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős miniszter egy budapesti konferencián úgy fogalmazott kedden: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalások során nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni, lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás. A főtárgyaló emellett azt is kijelentette: "a kormány a helyén van, a tárgyalások folynak, és minden helyzetre fel tudunk készülni."

A IV. cikkely szerinti szokásos éves felülvizsgálattal kapcsolatban viszont Rice elmondta, hogy jelenleg folynak az egyeztetések az időpontról és vélhetően 2013 elején érkezik IMF-delegáció Magyarországra emiatt.