Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Energia Hivatal megküldte a gázár változtatásra vonatkozó javaslatát az illetékes tárcának, az egyeztetések zajlanak - áll a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében, amit az MTI idézett. A minisztériumban további részleteket nem közöltek a távirati iroda kérdésére. Sajtóértesülések szerint júliustól 10-15 százalék közötti áremelés várható.


A tárca honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint "a minisztérium a törvényben megszabott határidőknek megfelelően az új gázárakat életbe lépésük előtt 30 nappal a Magyar Közlönyben kihirdeti". A határidő betartását a tárcák szétválása nem hátráltatja.

Ismertetik: a Magyar Energia Hivatal feladata, hogy negyedévenként áttekintse a földgázköltségeket és szükség esetén a földgázárak módosítására tegyen javaslatot a döntésre jogosult miniszternek.


Magyarországon a mindenkori földgáz-importárak a kőolajtermékek árainak előző kilenc havi alakulásához kötődnek. Az elmúlt időszakban a kőolajárak tovább emelkedtek és tekintettel arra, hogy a földgázfelhasználás mintegy négyötöd részben importból származik, közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a hazai árszabályozásban - áll a közleményben.

A kőolaj ára az áprilisi emelés előtt hordónként 100 dollár körül alakult, míg pénteken 125 dollár fölé emelkedett.

A földgáz fogyasztói ára legutóbb, április 1-től átlagosan 5,8 százalékkal emelkedett a lakosság számára, míg a nem lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,2 százalékkal lett magasabb.

Az áprilisi áremelés egy szociális alapon támogatásra nem jogosult átlagos fogyasztónak - 1.650 köbméteres éves fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent a GKM akkori közlése szerint.


A Magyar Energia Hivatal március végén eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt a nem szabadpiaci fogyasztókat ellátó, úgynevezett közüzemi árban, és ezt a gazdasági tárca szakmailag nem kifogásolta. Az ennél alacsonyabb emelést a GKM akkor azzal indokolta, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a várható piacnyitás későbbre tolódott, így hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

A számítások szerint a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 35 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár nem fedezte a beszerzés árát. A korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség tehát beépül a fogyasztói árba.