Gázártámogatás: kik járnak rosszul?

A jövedelem-alapúra átalakított gázártámogatási rendszerben a gáz köbméterenkénti bruttó alapára 101 forint - ezt csökkenti adott esetben a költségvetési szubvenció.
NAPI Online, 2006. november 20. hétfő, 18:43
Fotó:

A gázártámogatásra fordított kormányzati kiadás az idei 150-160 milliárd forintról 100 milliárd forintra csökken jövőre. Az általános támogatás megszűnik, a cél, hogy a valóban rászorulók kapjanak szubvenciót. A kormány számításai szerint a rendszerben kétmillió család kap gáz- vagy távhőtámogatást. Erre az a háztartás jogosult, amelyben az ún. egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét, azaz a 93 905 forintot.

Egy háztartáson belül csak az első felnőtt számít egy fogyasztási egységnek, a többieket ennél kisebb szorzószámmal veszik figyelembe a támogatás kalkulálásánál. E számítási módszerrel rosszabbul járnak a családok, mintha az egy főre jutó jövedelmet néznék, ugyanis a gyermekek és a felnőttek - már ha egynél többen vannak - ebben a rendszerben nem számítanak "egész számnak".
Az első felnőtt tehát 1,0 egységet jelent, minden további nagykorú pedig 0,9-et. Az első két kiskorú egyaránt 0,8-at, a harmadiktól kezdve minden további gyerek 0,7-et. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos, kétszülős, kétgyermekes család 3,5 fogyasztási egységnek számít, ezzel a számmal kell tehát elosztani a jövedelmet.

Az egyszeri alkalommal adott juttatások - mint például a 13. havi nyugdíj -, segélyek nem számítanak bele abba a jövedelembe, amely alapján megállapítják a támogatást. Jó lesz odafigyelni a pontos számításra, ugyanis az egy évre megállapított ártámogatást év közben nem lehet majd módosítani.

A közrádió beszámolója szerint ahol a fogyasztási egységre legfeljebb 53 660 forint jut havonta, a költségvetés köbméterenként 40,12 forint támogatást nyújt, 57 075 forintig 33, 80 490 forintig 26, 93 905 forintig pedig 18,24 forintot. Ennél magasabb egy főre jutó jövedelemnél nem jár támogatás, vagyis a fogyasztó a köbméterenkénti 101 forintos világpiaci árat fizeti. Az állami gázár-támogatás 3 ezer köbméterig jár, nagycsaládosoknál 5 ezer köbméterig. A távhőt fogyasztók gigajoule-onként 768-1680 forint támogatást kaphatnak.

Támogatási kérelmet minden gáz- és távhőfogyasztóhoz küld a Magyar Államkincstár; aki december 31-ig visszaküldi és jogosult a támogatásra, annak februárban kézhez kapott számláján már jelentkezik a kedvezmény. A rászorultságot nem kell igazolásokkal bizonyítani, de az APEH ellenőrizheti a jogosultságot.

A munkaügyi miniszter a támogatások nagyságát hangsúlyozva közölte: egy átlagfogyasztó nyugdíjas háztartásban, ahol a két ember nyugdíja összesen 97 500 forint, januártól 5559 forint gázártámogatás jár. Egy másik példán azt mutatta be, hogy egy négyfős család, 230 000 forintos nettó összjövedelemmel, átlagos gázfogyasztásnál havi 3538 forint támogatást kaphat, így húsz százalékkal lesz magasabb a számlája, mint korábban.
A Magyar Rádió számításai szerint ha egy kétkeresős, kétgyermekes családba a szülők az átlagos jövedelem körül keresnek, ketten együtt például 220 ezer forintot, akkor a második támogatási csoportba tartoznak, és 68 forintot fizetnek majd a gáz köbméteréért. Ugyanennyibe kerül majd a gáz annak a nyugdíjas párnak is, akik ketten együtt 105 ezer forint nyugdíjat kapnak.
A rendszer fő vesztesei az egyedülállók és a gyermektelen házaspárok lesznek, de a jól kereső sok gyermekeseknek sem kedvez majd az új számítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK