Itt a kormány gazdaságvédelmi akcióterve - jelentős adócsökkentést jelentettek be

Jelentős adócsökkentéseket tartalmaz a kormány által elfogadott 13+1 pontos gazdaságvédelmi akcióterv. Kezdeményezik például az eva kivezetését, eltörlik a reklámadót, de áfacsökkentés is része a tervnek.
Vég Márton, 2019. május 30. csütörtök, 11:28
Fotó: Napi.hu

A kormány tegnap tárgyalta és elfogadta a 13+1 pontos gazdaságvédelmi akciótervet, amely jelentős adócsökkentést tartalmaz júliustól - jelentette be a pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság lendületben van, de megfigyelhető egy gazdasági lassulás a régióban. A pénzügyminiszter bejelentette a szociális hozzájárulási adó (szocho) régóta várt 2 százalékos csökkentését, így 2019. július 1-től 17,5 százalékra csökken - ez az intézkedés 2019-ben 144 milliárd forintot, 2020-ban 156-160 milliárd forintot hagy a gazdaság szereplőinél.

Emellett a jelenlegi 13 százalékról 12 százalékra csökkentik a kisvállalati adó (kiva) adót is, ez a tárcavezető 40 ezer vállalkozást érint, 5 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Csökkentik az adók számát is: az eva (ahová már amúgy sem lehet újonnan belépni) kivezetését kezdeményezik, valamint sok járulékot is összevonnak.

Egyszerűbbé teszik az adórendszert azzal is, hogy a reklámadónak 0 százalékra csökkenhet a kulcsa 2022 végéig. Emellett a kistelepüléseken épülő lakásoknál 5 millió forintig visszatérítik az áfát.

A turizmust is segítik azzal, hogy a szállásadók áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken, de egy 4 százalékos turisztikai hozzájárulási adót kivetnek cserébe az ágazatra, mint azt tették korábban az éttermek esetében. Arra számítunk, hogy a szállások olcsóbbak lesznek a nagy verseny miatt - fogalmazott Varga Mihály.

A júliustól induló új lakossági állampapírról is beszélt a tárcavezető. Szavai szerint a nyugdíjkötvény kibocsátását továbbra is tervezik, de az csak őszre várható. Úgy számolunk, hogy jövőre is 4 százalékos gazdasági növekedés várható - mondta fel a kormányzati mantrát a pénzügyminiszter. A 2020 költségvetési törvényt hamarosan benyújtják a parlamentnek, de nem kizárt, hogy addig még egy pluszponttal egészül ki a terv. Abban bízik Varga Mihály, hogy a gazdaság növekedése miatt az adócsökkentés ellenére több adó folyik be a büdzsébe. "Olyan költségvetést kell készíteni 2020-ra, ha lassul a nemzetközi gazdaság növekedése, amely az idei költségvetési hiánynál is kisebb hiánnyal számol és nagyobb tartalékot is képezni kell" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tragikus dunai hajóbalesettel kapcsolatban a magyar kormány nevében őszinte részvétét fejezte ki az érintett családoknak és a dél-koreai népnek. Mostani információk szerint a 35-en voltak a hajón, köztük két magyar állampolgár. Büntetőeljárás keretében a kormány a szigorú vizsgálatot rendelt el. Dél-Koreából is érkezik egy húszfős vizsgáló bizottság, aminek a munkáját mindenben segítik a magyar hatóságok.

A politikus megerősítette, hogy a magyar kormány nem támogatják, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke. A kabinet úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztják a közigazgatási bíróság rendszer bevezetését a nemzetközi viták miatt - az erről szóló törvényt benyújtják az Országgyűlésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.05.30 16:05

88. HALDOKLUNK

Jajgassanak és kiabáljanak a számok Európa fülébe. Az egész világ hallja meg: haldoklik egy ország. Ne bolondítsuk tovább már magunkat: Magyarország elmúlni készül. Dideregtető, kegyetlen, borzasztó ez gondolatnak is. De a számok beszélnek, s előttünk feküsznek íme a számok. A hivatalos statisztika számai. Még nem halt meg annyi magyar egy év alatt, mint az 1905-ik évben. Százötvenezerrel született több, mint ahány meghalt. Éppen százötvenezren vándoroltak ki Amerikába. Százötvenezer felnőtt helyett százötvenezer csecsemő ? és nálunk a csecsemők halnak legszívesebben. Hát nemzeti föllendülésről méltóztatik beszélni? Tessék nézni, látni a nemzeti föllendülést. Az emberek nem akarnak megszületni. Az emberek elmennek innen, ha már élnek. Az emberek nem házasodnak. Az emberek óvakodnak az utódoktól. Az emberek sietnek meghalni, mert nincs mód élni. Ez a nemzeti föllendülés.
Valami rettenetes sejtésünk van. Igaz: ficánkol most Magyarország beteg teste. De vajon nem az utolsó vonaglások ütemére ficánkol? Vajon az országos láz, nyugtalanság nem a haldoklónak kétségbeesett belenézése még egyszer a válságba.
Hazafiak, politikusok, olvassátok el, amit a statisztika mond. Poéták írjatok, művészek keressétek a színnek, vonalnak, gesztusnak égresikoltását. Tudósok, kutassátok a históriában, miként haltak meg a nemzetek. Lássunk, lássunk tisztán. Csakugyan halálra szánattunk? Sem ok, sem ész nem menthet meg bennünket? Vétkeztünk és életünkkel lakolunk most már?
Nagy Petőfi Sándor fiáról beszélik. A szerencsétlen Zoltánról. Haldoklott s mosolyogva mondta volna:
? Ezt sem éri meg sok ember. Fiatalon halok meg végelgyengülésben.
Mondta vagy nem mondta ezt Petőfi fia? Mindegy. A mi szörnyű fátumunk beszél e mondásból. Hiszen ezer évet éltünk Európában. De voltaképpen fiatalok vagyunk. Nem élhettük az életünket. Nem hagyták, hogy éljük. Az emberiségnek adósok maradtunk ezer szép igérettel. És így fiatalon meghalunk ? végelgyengülésben.

Budapesti Napló 1906. február 10.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.05.30 15:45

@nemhiszem:
Mindjárt keresek erre egy passzoló verset Adytól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.30 13:48

"Jelentős adócsökkentéseket"
Ezt a viccet melyik oldal találta ki? A kormány vagy a sajtó?
Nézzük a Jelentős adócsökkentéseket:
1., szociális hozzájárulási adó (szocho) 2%, azaz kettő százalék. Az sem a kisembernek, hanem a cégeknek.
2., KIVA 13 százalékról 12 százalékra csökken. Azaz jelentős 1% :D
3., A turizmus áfáját meg annyira fogják érezni az arra költők mint a hús és a tej áfájának csökkenését, azaz semennyire, mert még emelkedtek is az árak, nemhogy csökkentek volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2019.05.30 13:31

@lordofearth: most mit agonizálsz? nem veszed észre hogy végre csökkent a turizmus áfája? ezek után sokkal kedvezőbben lehet venni farhátat a szállodában mint a boltban :)
Azért megragadták a lényeget na! reklámadó csökken, turizmus áfája csökken. Csak amire igénye van a népnek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.05.30 13:26

Szólj a Don Orbánnak haver, hogy már kurvára elkésett minden akciótervvel. A magyar gazdaság egy lufi, bármikor kidurran, nincs mögötte se ész, se stabilitás. A foci nem hoz nyereséget a lakosságnak, az autógyárak bármikor bedőlhetnek. Orbán takarodj már végra vissza, ahonnan jöttél..Indiába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html