Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök szerdán Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című rendezvényén beszélt erről. Azt mondta, a jelenlegi kormánytöbbség választási programja egy szóban összefoglalható: "folytatjuk".

Az elmúlt egy évben végre sikerült a saját lábára állítani Magyarországot, 2013-ban sikerült elérni, hogy külső segítség nélkül álljon a lábán a magyar gazdaság. Orbán hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország továbbra is részese a globális gazdaságnak.

Tízpontos gazdasági programról beszélt Orbán az MKIK ülésén. A tervek szerint ezek mentén cselekedne, ha felhatalmazást kapna újabb négy év kormányzásra.

  • 1. Csökkenteni kell a magyar államnak az államadósság finanszírozásban a devizakitettséget, vagyis növelni a hazai megtakarításokat.
  • 2. Az "újraiparosítás" továbbvitele, a cél az, hogy a GDP-hez viszonyított aránya a legmagasabb legyen az EU-ben.
  • 3. A keleti nyitás kiteljesítése.
  • 4. A bankszektor tulajdonviszonyainak megváltoztatása. Legalább 50 százalékos magyar tulajdonba kell venni a magyar bankrendszert. Ez a bankszektoron belüli versenyt is segítené.
  • 5. A mezőgazdasági birtokrendszer tulajdonosi szerkezetének átalakítása. A cél 80 százalékos legyen a kis- és közepes birtokok aránya. A kormány inkább a közepes birtokokat preferálja - tette hozzá a miniszterelnök.
  • 6. Innovációs központok kiépítése. Már vannak zászlóshajói ennek a programnak ilyen a Infopark vagy a szegedi lézer-program. Ezeket a beruházásokat integrálni kell az ipari termelésbe, nem szabad pusztán kutatóközpontokként kezelni - tette hozzá.
  • 7. A munkát terhelő adók további csökkentése és a terhek átrakása fogyasztást terhelő adókra.
  • 8. Egész gazdaságot demográfiai gondolkodás alapjaira kell helyzeni. Olyan rendszert kell építeni, amely támogatja a gyermeknevelés támogatását. Az egykulcsos adó - a családi adókedvezménnyel ezt a cél szolgálja.
  • 9. Új energiarendszer kialakítása - minél olcsóbb legyen az energia.
  • 10. Teljes foglalkoztatottság megteremtése. Teljes foglalkoztatás nélkül magyar cégek nincsenek biztonságban Orbán szerint. Ha megengedi az ország, hogy milliós munkanélküliség jöjjön létre az szétfeszíti a társadalmat. Lehet kritizálni a közmunkát - de ha összevetjük a segélyből élés állapotával, akkor nem kétséges, hogy az államnak minden eszközzel kell a foglalkoztatást bővítenie - fogalmazott a miniszterelnök.