Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt fő terület intézkedéseire rendelkezésre álló forrás összértéke mintegy 9000-10 000 milliárd forint között lesz 2020-2022 között, ami a GDP 18-20 százaléka. A gazdaságvédelmi akcióterv több fázisból áll, az idén a kiemelt intézkedéseire mintegy 6100 milliárd forint keret áll rendelkezésre - mondta el a politikus.

Az ITM államtitkára az idei intézkedések közül egyebek közt kiemelte, hogy a kamat- és tőkefizetési moratórium mintegy 3600 milliárd forint keretet nyit meg a vállalkozások számára. A felülről nyitott munkahelyvédelmi bértámogatásra 195 milliárd forintot szánnak, a kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bérkiegészítésére 32 milliárd forint áll rendelkezésre - ismertette György László.

A támogatott hitel-, garancia és tőketermékekre, valamint az adócsökkentésekre, az adminisztráció-egyszerűsítésekre is felhívta a figyelmet. A jelenlegi számítások alapján az adócsökkentések és adminisztráció-egyszerűsítések mintegy 300 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, ide értve a 2 százalékpontos szociális hozzájárulási adócsökkentést is.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a mikro-, kis- és közép, valamint a nagyvállalkozásoknak munkahelymegtartására és újak teremtésére, a hatékonyság növelésére pályázati támogatásokat indítanak. Első körben 100 milliárd forintot hirdetnek meg, de további források megjelenésére lehet számítani, ha a tapasztalatok ezt indokolják - mondta az ITM államtitkára.

A konferencián György László kitért az átképzési támogatási programra, amelyben a munkáját elveszítőknek kívánnak segíteni. Egyebek közt példaként megemlítette a májusban induló, 8 hetes ingyenes, a későbbi munkát hatékonyabbá tevő informatikai képzést, amely távoktatásban lesz elérhető. Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnöke pedig a konferencián úgy értékelte, hogy a koronavírus kapcsán előállt helyzetből várhatóan a gazdaság helyreállítása gyorsabb lesz, mint a klasszikus, 2009-es válságot követően.

A BKIK általános alelnöke arra hívta fel a cégek figyelmét, hogy a kialakult új helyzetben célszerű az üzleti kapcsolatokat, szerződéseket átfogalmazni, és nem megszüntetni.

A magyar válsághelyzetet értékelve rontotta a magyar adósosztályzat kilátásait a Standard & Poor's szerdán.