Nem spórolnak a magyarok a gázzal

Az előző gázévben az enyhe időjárás ellenére a korábbi évek átlagának megfelelő mennyiségű gáz fogyott; a hőmérséklet-ingadozások kiszűrésével egyértelműen nőtt a kereslet, a lakossági fogyasztás emelkedése pedig azt mutatja, hogy a jelenlegi árszint kevéssé ösztönöz a gázfelhasználásban a takarékoskodásra, és a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházásokra - közölte az MTI-vel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
Szász Péter, 2020. február 3. hétfő, 15:20
Fotó: NorthFoto

A 2018 őszétől 2019 őszéig tartó időszak piacmonitoringjának adataiból kiemelték, hogy a hazai nettó termelés a belföldi felhasználás 15 százalékát fedezte. A kedvező piaci árak mellett nőtt a nettó behozatal, amihez az alacsonyabb termelés mellett a tárolói készletezés megemelkedése járult hozzá. A tárolók magasabb szintű kihasználását az orosz-ukrán gázvita miatti bizonytalanság indokolta, és a térség más országait is felhalmozásra késztette - írták.

Meghatározónak nevezik a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét is. A kínálat bőséges volt, a kedvező árak mellett a tárolói töltöttség 97 százalékot ért el Európában. A MEKH a belföldi fogyasztásra utalva kedvezőnek nevezi az ipari és erőművi felhasználás növekedését. A lakossági fogyasztás bővülése ugyanakkor szerintük azt jelzi, hogy nem elég az energetikai beruházások jelenlegi ösztönzése.

Az összesítés adatai szerint a vizsgált időszakban 108 terawattóra (TWh) gáz fogyott Magyarországon. A felhasználás egy ével korábban 106 terrawattórát, két évvel korábban 111 terrawattórát tett ki, a belföldi fogyasztás tehát tavaly nem változott jelentősen. A teljes felhasználás harmadát teszi ki a lakossági igény, amely a reáljövedelmek emelkedése, és a gáz árának más fűtési megoldásokhoz viszonyított jelentős csökkenése miatt nőhet. A jelenlegi árszint tehát kevéssé ösztönöz a földgázzal való takarékoskodásra - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Madotati, 2020.02.04 08:43

Azt az igen fontos tényezőt kihagyják az elemző urak, hogy az utóbbi években a gázár változatlansága mellett a tüzifa jelentősen drágult, így szűkült az olló, emiatt sokan visszaváltottak fatüzelésről gázra. Mivel a tüzifánál jelentős a feketekereskedelem, piacáról nem is állnak rendelkezésre egzakt számok, így annak volumenváltozásából nem derül ki. Az említett enyhe időjárás is a gázt segíti, mivel hideg időben előnyösebb szerintem a fatüzelés, ott jön ki az előnye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html