Ajaj, a Maradj otthonból Buherálj otthon lett!

A járvány miatti otthonlét, a nehezebb anyagi körülmények arra késztetnek sokakat, hogy a gázkészülékek körüli teendőket saját kezükbe vegyék. Megugrott az alkatrészek eladása, a készülékcserék viszont lecsökkentek, a tavaszi karbantartás szinte teljesen elmaradt a szakemberek szerint - hívja fel a figyelmet cikkében a Víz, gáz, fűtéstechnika (VGF) szaklap.
Domokos Erika, 2020. május 8. péntek, 13:44
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A VGF egyre több gázszerelőtől kap információt arról, hogy a "Maradj otthon!" kampány átcsapott "Szerelj otthon!" kampányba. A gázkészülék-alkatrészeket forgalmazó üzletekben soha nem látott mennyiségű palástot, égéstér-szigetelést, gyújtóelektródát vásárolnak. Az egyik üzlet például az elmúlt héten csaknem 50 darab palástot adott el, amely normál időben 5 év alatt sem sikerülne - írja cikkében a VGF.

Hiányzó cserék

A gázszerelők tapasztalatai szerint jelentősen visszaestek a készülékcserék. A tavaszi karbantartások szinte teljesen elmaradnak. Érezhető ez az árakon is, van olyan szerelő, aki 6000 forintért is vállal egy-egy készüléket. A megszokott ár alatti új alkatrészeket is találni a piacon, ami arra enged következtetni a VGF szerint, hogy néhányan kiárusítják készleteiket, azaz ezekben a napokban élik fel tartalékaikat. A nagy beruházások piaca jól dübörög, de a lakossági készülékpiacon visszaesés van. Inkább a házi, fél legális, vagy fekete munka felé fordulnak az emberek - állapítják meg a szakemberek.

A közösségi videómegosztókon találkozni olyan "csináld magad" videókkal is, amelyek helytelenül mutatják be a gázkészülékek tisztítását, illetve az alkatrészcserét.

Nagyon oda kell figyelni!

A szakszerű tisztítás a készülék burkolatának eltávolításából, nyílt égésterű készülék esetén az égősor kiemeléséből, kimosásából áll. Továbbá a szerelő leemeli az úgynevezett deflektort, majd kompresszorral áttisztítja a hőcserélőt.

Ha nagyon rossz állapotú a hőcserélő, le kell engedni a kazánból a nyomást, le kell szerelni a hőcserélőt, és vagy gyenge savval, vagy bő vízzel át kell mosni. A lamellák közül pedig az égésterméket, korróziós maradványokat el kell távolítani. Turbós készülékek tisztítása hasonló, itt vigyázni kell, hogy a turbó ventilátorába ne fújjanak közvetlenül bele, mert tönkremehet, valamint a trafót is tönkreteheti. Kondenzációs kazán tisztításánál a kondenzvíz szifonjára kell odafigyelni, valamint az égőt kell alaposan átmosni - írja az alapos tisztítási technikáról a szaklap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2020.05.08 15:58

végre kimehetünk, már elegem volt a homoffisz hendzsobból LOL
Ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.05.08 15:15

Félelmetes, hogy mit ki nem hoz az emberekből a bezártság és az unalom.....Ugyebár az otthoni villanyszereléstől simán csak leéghet a ház. Az otthoni gázszereléstől viszont fel is robbanhat akár. Bár való igaz, így legalább a bontással nem kell annyit vacakolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.08 15:11

Van egy mindenek feletti hazafi nemzeti állás nélküli zseni gázszerelőnk, nyiván ő jár körbe a rászoruló magyar polgároknák és fáradhatatlanul javítja a gázkészülékeket... Mi ezzel a gond?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html