Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A VGF egyre több gázszerelőtől kap információt arról, hogy a "Maradj otthon!" kampány átcsapott "Szerelj otthon!" kampányba. A gázkészülék-alkatrészeket forgalmazó üzletekben soha nem látott mennyiségű palástot, égéstér-szigetelést, gyújtóelektródát vásárolnak. Az egyik üzlet például az elmúlt héten csaknem 50 darab palástot adott el, amely normál időben 5 év alatt sem sikerülne - írja cikkében a VGF.

Hiányzó cserék

A gázszerelők tapasztalatai szerint jelentősen visszaestek a készülékcserék. A tavaszi karbantartások szinte teljesen elmaradnak. Érezhető ez az árakon is, van olyan szerelő, aki 6000 forintért is vállal egy-egy készüléket. A megszokott ár alatti új alkatrészeket is találni a piacon, ami arra enged következtetni a VGF szerint, hogy néhányan kiárusítják készleteiket, azaz ezekben a napokban élik fel tartalékaikat. A nagy beruházások piaca jól dübörög, de a lakossági készülékpiacon visszaesés van. Inkább a házi, fél legális, vagy fekete munka felé fordulnak az emberek - állapítják meg a szakemberek.

A közösségi videómegosztókon találkozni olyan "csináld magad" videókkal is, amelyek helytelenül mutatják be a gázkészülékek tisztítását, illetve az alkatrészcserét.

Nagyon oda kell figyelni!

A szakszerű tisztítás a készülék burkolatának eltávolításából, nyílt égésterű készülék esetén az égősor kiemeléséből, kimosásából áll. Továbbá a szerelő leemeli az úgynevezett deflektort, majd kompresszorral áttisztítja a hőcserélőt.

Ha nagyon rossz állapotú a hőcserélő, le kell engedni a kazánból a nyomást, le kell szerelni a hőcserélőt, és vagy gyenge savval, vagy bő vízzel át kell mosni. A lamellák közül pedig az égésterméket, korróziós maradványokat el kell távolítani. Turbós készülékek tisztítása hasonló, itt vigyázni kell, hogy a turbó ventilátorába ne fújjanak közvetlenül bele, mert tönkremehet, valamint a trafót is tönkreteheti. Kondenzációs kazán tisztításánál a kondenzvíz szifonjára kell odafigyelni, valamint az égőt kell alaposan átmosni - írja az alapos tisztítási technikáról a szaklap.