Gázkészüléke van? Fontos figyelmeztetés érkezett!

A gázos vízmelegítők, bojlereknél is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye.
Csernátony Csaba, 2017. május 12. péntek, 17:00
Fotó: Napi.hu

Bár a fűtési szezonnak vége, a szén-monoxid-mérgezés veszélye továbbra is fennáll, hiszen számos ingatlanban használnak gázzal működő vízmelegítőket és bojlereket. Márpedig ezek a berendezéseknél, ahogy a fatüzelésű kályháknál is elővigyázatosnak kell lenni - figyelmeztetett pénteken a Katasztrófavédelem.

Májusban a tűzoltók eddig 8 alkalommal intézkedtek szén-monoxid-szivárgás miatt, 4 ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az idén a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, emiatt a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, még a nyár folyamán betervezni. Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a fűtési szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

Olvassa el cikkünket arról, hogy az utóbbi időben a Főgáz nevével visszaélve próbáltak bejutni a fogyasztók lakásaiba.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK