Teljes egészében megújuló energia, pontosabban biomassza alapúvá vált Pécs távhőellátása. A Dalkia Energia Zrt. leányvállalata, a Pannonpower mintegy 24 milliárd forintos beruházásában megépült biomassza erőművét november 7-én avatták föl. A lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánnal évi több mint 80 millió köbméter földgáz felhasználását váltják ki. Az évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék - többségében szalma, kismértékben kukoricaszár, kisebb részben pedig kifejezetten energetikai hasznosítás céljából termesztett energianád eltüzelésével az erőmű a város hőigényét mintegy 60 százalékban képes kielégíteni. Az új egység hőtermelő kapacitása 70, villamosenergia-termelő kapacitása 35 megawatt, éves szinten mintegy 1000 terrajoule hőenergiát állít elő.

Az erőmű a dél-dunántúli mezőgazdasági termelők bevételeit évente több mint 4 milliárd forinttal növeli. Az erőmű működtetésével a környezetterhelés mértéke is csökken, a szalmatüzelésű blokk esetében a teljes becsült szén-dioxid megtakarítás évi 150 ezer tonna. Az erőmű összesen 170 ember számára biztosít munkalehetőséget, ami a betakarítás idejének három hónapjában további 470 ideiglenes munkavállalóval egészül ki. A kivitelezésben 900 fő vett részt.

Az erőműben a blokk üzemeltetését (ami a tüzelőanyag átvételét és telephelyi logisztikáját, a blokk és a turbina működtetését jelenti) három műszakban mintegy 40 fő végzi. A fenti létszám a már működő blokkokat üzemeltető személyzet átképzésével áll rendelkezésre.

Szakértői becslés alapján az építés időszakában 4,6 milliárd forint többletbevétel keletkezett, amelyből 1,4 milliárd forint a régióban maradt, az állami költségvetés bevétele pedig 3,8 milliárd forinttal nőtt.

Pécsett működik Közép-Európa legnagyobb faaprítékos biomassza-tüzelésű erőművi blokkja is, amely 2004 óta biztosítja a megyeszékhely távhőellátásának közel harmadát.

Az új szalmatüzelésű erőművi blokk üzembe állásával Pécsen működik Európa legnagyobb tisztán zöld alapú kogenerációs, kapcsoltan hőt és villamos áramot termelő erőműve. A Pannonpower két biomassza blokkja Pécs több mint 31 ezer lakásának és 450 közintézményének távfűtéséhez szükséges hőenergiát állít elő, és a város teljes villamos energia fogyasztását is bőségesen fedező mennyiségű elektromos áramot termel az országos hálózat számára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a hazai megújuló villamosenergia-termelésnek csaknem ötödét a Pannonpower két biomassza-tüzelésű erőműve állítja elő.