Korábban nem volt pontos a jogszabály, nem a kereskedelmi törvény szabályozta a PB-palackok forgalmazását, és a szigorú ellenőrzések hiánya azt okozta, hogy bárki felpakolhatta a palackot az autójára, és házról házra árulhatta - mondta Kirilly Tamás, a Primaenergia Zrt. műszaki igazgatója a portálnak.

Ez a nem megfelelően ellenőrzött értékesítési forma magában rejtette, hogy ne csak hivatalos helyen megtöltött palack kerüljön a fogyasztóhoz. Előfordulhatott, hogy egy-egy olyan palack is becsúszhatott a rendszerbe, amely túl volt töltve, vagy nem megfelelő gáz volt benne - mondta a kockázatokról az igazgató. Egy két-három évvel készült felmérésük szerint 5-8 százalék között volt a nem legálisan forgalmazott palackok ára.

Július 1-jétől a házhoz menő értékesítés lehetősége megszűnt, előre meg kell rendelni a palackot, de a házhoz szállítás nem tiltott. Annyi a követelmény, hogy a megrendelést rögzíteni kell, a fuvarozónak konkrét címekre kell szállítania, megfelelő biztonsági felszereltségű járművel kell rendelkeznie, és a sofőrnek is megfelelően képzettnek kell lennie.

Ezt könnyebb ellenőrizni, az elmúlt napokban már kaptunk is adóhatósági és katasztrófavédelmi ellenőrzést

- mondta Kirilly Tamás.

A Magyar PB-Gázipari Egyesület adatai alapján a Prímaenergia becsült piaci részesedése 40 százalék körüli. A Mol, a Flaga és a Prímaenergia tagja az egyesületnek, amely a becslésük szerint a magyarországi PB-piac több mint 96 százalékát lefedi.

Az egyesület adatai alapján tavaly a belföldi palackos értékesítés összesen 72 500 tonna volt, ami 6,3 millió eladott palack. A forgalom, a korábbi évek változó ütemű csökkenésével szemben, az utolsó három évben stagnált, illetve minimális mértékben emelkedett.