Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapította, hogy a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. (KEG Nyrt.) a vizsgált időszakban több esetben nem a vonatkozó nemzetközi számviteli standardokkal (IFRS) összhangban készítette el éves és féléves jelentését, továbbá egy ízben az időközi vezetőségi beszámolóját késedelmesen tette közzé. A kibocsátó több esetben a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő időben (honlapján pedig egyáltalán nem) tette közzé a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok sorozatonkénti számára, a saját részvény állományokra, és az alaptőkéjének nagyságára vonatkozó információkat. A KEG Nyrt. emellett több, rendkívüli tájékoztatási körbe tartozó információt is elmulasztott közzétenni, illetve késedelmesen jelenített meg, s a szabályozott információkat nem minden esetben továbbította a média felé - derül ki a jegybank közleményéből.

A feltárt jogsértések miatt az MNB határozatában összesen 10 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot, továbbá figyelmeztette, hogy az éves, féléves jelentések, illetve az időközi vezetőségi beszámolók összeállítása, valamint a rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségek teljesítése során a jövőben határidőben, maradéktalanul tegyen eleget valamennyi vonatkozó jogszabályi kötelezettségének. Emellett kötelezte, hogy a megtett intézkedéseiről 10 napon belül tájékoztassa a jegybankot.

A bírság mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójára vonatkozó tájékoztatási kötelezettségről szóló jogszabályi rendelkezések megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a jogsértések ismétlődő jellegét, valamint, hogy a rendszeres tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt már a korábbi felügyeleti hatóság is alkalmazott intézkedést az Nyrt.-vel szemben.

Enyhítő körülménynek számított azonban, hogy a feltárt hiányosságok - a társaság piaci súlya okán - csekély hatást gyakoroltak a tőkepiaci intézményrendszer egyéb szereplőire. Továbbá a kibocsátott értékpapírokhoz a magyar tőzsdén egyéb származtatott termék nem kapcsolódik, és a tőzsde vezető indexének (BUX) meghatározása során sem játszik szerepet.