Három forrásból is gázt szerezhetne Magyarország a jövőben. A tárcavezető elmondta, hogy már megépült a nemzetközi, Nyugat-Európával is kapcsolatban lévő magyar-szlovák közös vezeték.

Emellett Lázár János ismét beszélt a Romániából beszerzendő földgázról is, de ő sem oldott fel az ellentéteket, amelyekre az elmúlt napokban a román szaktárca és sajtó rávilágított. A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV által kitermelt fekete-tengeri lelőhelyeinek gázát vásárolnánk meg.

QP | Quality Placement

Január 26-án Orbán Viktor a V4-ek kerekasztal beszélgetésén kijelentette, hogy "egy magyar állami cég megnyerte a románok által kiírt gáztendert", aminek nyomán "évi 4 milliárd köbméter 30 éven keresztül" érkezik majd hozzánk. Viszont a román sajtó szerint korábban ilyen pályázatot még nem zártak le, így azon nem is nyerhetett Magyarország.

Február 5-én már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Teodor Melescanu román külügyminiszter abban állapodott volna meg, hogy "a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit. Ezt a csütörtöki kormányinfón viszont Lázár is megerősítette.

A harmadik forrás pedig az lenne, hogy egy horvátországi LNG-terminál építésében részt venne a magyar kormány. A cseppfolyósított gázt felhasználó létesítménye egyelőre még csak terv szinten létezik. Az sem biztos, hogy a fogadóállomás megépülhet egyáltalán Krk-szigetén, mivel az ország leszerződött a Gazprommal a gázszállításról, a volumen és a megállapodás több éves időtartama látszólag feleslegessé teszi a terminált.

A fotó forrása: MTVA.