Gázzal fűt? A rezsiemelés réme bekopogott

Kifogytak a további rezsicsökkentés forrásai, sőt a tarifák szinten tartására rendelkező állami tartalékoknak is annyi. A fogyasztóknak adható pénzt elnyelte az államkassza.
Komócsin Sándor, 2018. május 25. péntek, 09:31
Fotó: Napi.hu

Az Orbán-kabinet 2013-14-es rezsicsökkentéseit követően a nemzetközi olaj- és gázárak felükre-harmadukra estek, ám ezt a kormány nem követte le további ármérsékléssel - kezdi a rezsi alakulásával kapcsolatos cikkét a Népszava. Míg az MFGK nevű állami gáznagykereskedő eladási ára így szinten maradt, a piac összezuhanása okán egyre olcsóbban vásárolt, oldalukon tehát óhatatlan többlethaszon gyűlt fel. Az összeg szakértői számítások szerint 2015-ben 85 milliárd forintra rúgott.

A kormánypárt 2016-tól ennek elkülönítésére kötelezte az MFGK-t. A cég mérlegének e során 2016-ra 51 milliárd forint jelent meg, a napilap értesülései szerint erre az évre már 82 milliárd forinttal fordultak rá. A kasszát az áprilisi, háztartásonként 12 ezer forintos, egyszeri, gázárkedvezmény valamivel több mint 40 milliárddal apasztotta, ami után a lap ismeretei szerint az MFGK-nak meg kellett fizetnie az adót.

Adószakértők számításai szerint ennek nagy részét a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás teszi ki, mivel a 12 ezer forintos számlakedvezmény adóköteles természetbeni juttatásnak minősül. Ezenfelül a tétel áfáját is állták. Ennek köszönhetően összesen 30 milliárd forinttal hízott az államkassza.

Azzal, hogy a Fidesz-KDNP nem vonta ki a gázszámlakedvezményt az adó alól, a mesterségesen magasan tartott rezsi nyomán felgyűlt, a lakosságot illető tartalék jó része csendben átfolyt a költségvetésbe. A kasszában körülbelül tízmilliárd forint maradt.

A tartalékok leapadása a további nemzetközi olaj- és gázárugrások esetén már inkább a rezsiemelés rémét vetíti fel. Ez ugyanakkor a Népszava tudomása szerint nincs napirenden. Az árak ugrását a főleg állami kézben lévő szektornak saját tartalékaiból kell ellentételeznie. Ha pedig ezek kifogynának, akár költségvetési támogatás is szóba kerülhet a rezsi szinten tartása érdekében.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2018.05.28 17:18

felettébb érdekes a HUF 12000,00 jováirás firtatása a gázszámlákon. Alapbol magasabb árat kaptak a fogyasztok,mint azt már alapbol csökkenteni kellett volna. Vagyis az állam által adott HUF 12000,00 nem ajándék, hanem árcsökkenés, ami nem ajándék, hanem mondhatni téves kalkulácio az ÁLLAM által. Az év közben adott kedvezmények sem Ajándék, hanem egy árkedvezmény a lakosság felé. Nem kellene a lakosságot mindenféle a sok adoteher mellett még több adoteherrel fenyegetni,mert egyes Adonemek kitaláloja unatkozik. Nevetséges, hogy egy EU-s országban - igaz Kelet - EU - ennyi ado lehetséges és még átláthatatlan is a rendszer -.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.05.25 16:58

viktor hatalmas szerencséje, hogy nem jövőre lesznek a választások, ugyanis a nyersanyagárak, olaj, gáz drasztikus emelkedése, amit még a forint óriási gyengülése is tetőz, elkerülhetetlenné teszik a rezsiemelést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html