Gázzal fűt? Akkor ennek a hírnek örülni fog!

Az utóbbi években megszokottnál gyorsabb ütemben töltik fel idén a magyarországi földgáztárolókat. A tárolók töltöttsége jelenleg 52 százalékon van - igaz, ez így is messze elmarad az európai átlagtól - írta a Zoom.hu.
Domokos László, 2017. augusztus 17. csütörtök, 14:54
Fotó: Napi.hu

Idén a gázkereskedő cégek a korábbinál gyorsabb ütemben töltik fel a tárolókat. A Gas Infrasructure Europe adatai szerint augusztus 13-án a magyar tárolók töltöttsége elérte az 51,7 százalékot, ami 3,27 milliárd köbméter gáznak felel meg és fedezné a lakosság éves fogyasztási igényét - írta a portál.

Utoljára augusztus elején 2012-ben voltak ilyen magas töltöttségen a hazai tárolók. A földgáz piaci ára még mindig alacsonynak mondható: a holland piacokhoz árazott - és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által irányadónak tekintett - TTF-gáz most 15 820 euró/Mwh (4,8 millió forint). Tavaly ilyenkor 10 500 euró volt ugyanez, ám még messze elmarad az azt megelőző évek 20-25 ezer eurós áraitól.

Jelenleg a magyarországi földalatti tárolókban összesen 6,3 milliárd köbméternyi gáz tárolható, míg az éves fogyasztás 8,9 milliárd köbméter volt 2015-ben.

Az eddig betárazott 3,27 milliárd köbméterből 915 millió köbméter az ország biztonsági tartaléka - amihez csak vészhelyzet esetén nyúlhatnak a cégek a nemzeti fejlesztési miniszter engedélyével, az e feletti rész a gázcégek kereskedelmi mennyisége. A gáztárolók feltöltése október közepéig tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK