Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi időben csalók a katasztrófavédelemre és szén-monoxid-érzékelőket forgalmazó cégekre hivatkozva csöngetnek be lakásokba és árulnak szén-monoxid-érzékelőket. Többnyire egyedül élő, idős embereket keresnek fel és győzik meg őket, hogy vásároljanak tőlük 30-50 ezer forintért szén-monoxid-érzékelőt, különben bírságra számíthatnak - írja Facebookra kitett közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A hatóság emlékeztet, hogy nincs olyan jogszabály, mely alapján bírság járna azoknak, akiknek nincs ilyen eszközük. Az OKF szerint ettől még érdemes mérőberendezéseket vásárolni, mert a fűtési szezonban a nem megfelelő elvezetések, nem átjárható kémények miatt sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ezek ára viszont nem 30-50 ezer forint, a jó minőségű termékek "csak" 10-12 ezer forintba kerülnek.

A katasztrófavédelem honlapján elérhető azoknak az érzékelőknek a listája, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak.

Azért is érdemes egy jó mérőeszköz beszerzése, mert a kormánypártok októberben arról döntöttek, hogy nem kötelező az évenkénti (az elmúlt időszakban kétévenkénti) kéményellenőrzés. Ezt a lakástulajdonosoknak maguknak kell megrendelni, ezt viszont sokak elmulasztják. A riasztó ezekben a helyzetekben életeket menthet.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.