Gázzal fűt? Életveszélyes figyelmeztetés jött (frissített)

Beigazolódott, amire a kéményseprők figyelmeztettek: jelentősen nő a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések kockázata azért, mert nem kötelező a kéményellenőrzés, és sokan azt sem tudják, hogy nekik kéne kihívniuk a kéményseprőket. A bejelentésre a katasztrófavédelem is reagált.
Komócsin Sándor, 2018. március 2. péntek, 08:42
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Alig akad olyan háztulajdonos, aki kérné kéménye ingyenes felülvizsgálatát - adta hírül a Magyar Nemzet. Ezért bekövetkezett az, amire a kéményseprők figyelmeztettek: a kötelező ellenőrzés januári eltörlése után tömegesen maradnak felülvizsgálat nélkül kémények, ami növeli a balesetek, a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések veszélyét - mondta a napilapnak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédelmi vezető elmondta azt is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alkalmazottai napközben állami alkalmazottként ingyen ellenőrzik a kéményeket, majd munkaidő után magánvállalkozóként - de a katasztrófavédelem eszközeivel - több tízezer forintért ellenőrzik azokat a lakásokat, amelyekbe valamilyen cég van bejelentve.

További fejlemény, hogy mivel kevesebb a munka az OKF-nél, elkezdődtek a leépítések. A kéményseprők orvosi vizsgálatánál előfordul, hogy akit egészségügyi szempontból alkalmasnak találnak a munkára, azt később minden indoklás nélkül alkalmatlannak nyilvánítják. Így kényszerítik a dolgozók egy részét pályaelhagyásra.

Megjött az OKF reakciója
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ahogy már korábban több alkalommal, így most is határozottan cáfolja azt a kéménysepréssel kapcsolatban megjelent alaptalan és félrevezető hírt, amely azt sugallja, hogy bármelyik vezetője vagy munkavállalója tisztességtelen módon anyagi haszonra tenne szert. A katasztrófavédelem minden olyan ügyben vizsgálatot indít, amelynél felmerül az összeférhetetlenség gyanúja vagy más, etikailag kifogásolható körülmény. Ilyen esetekben haladéktalanul és az előírásoknak megfelelően jár el a szervezet - írják közleményükben.
Alaptalan az a híresztelés is, amely szerint a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél létszámleépítés vette kezdetét. Továbbra is folyamatosan képezzük a kéményseprőket és a magas szintű szaktudás megszerzése mellet modern, minden szakmai igényt kielégítő eszközparkkal látjuk el a feladatainkat.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

midnightcoder, 2018.03.03 15:18

Lófaszt mama! Idáig ahányszor jártak nálunk ezek a zsírdisznók a kéményt speciel egyszer sem nézték meg. Ehelyett mindig mondtak valami nagyon okosat arról, hogy mit kellene csinálni, apróbb probléma hogy nagyjából teljesen mást minden alkalommal. Kémény ellenőrzés ? 70 éves, 130 kilós bácsi majd felmegy a kéményt ellenőrizni, a szép tiszta ruhácskájában. Egy fenét. Beszedte a pénzt és viszlát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.03.03 08:05

Ingyenes és nem kötelező? Érdekes engem katasztrófavédelemmel fenyegetnek mert marhára nem ér rá senki elbaszni egy napot a szabadságából a társasházi zárt égésterű cirkó kémény "ellenőrzésére".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.03.02 23:53

Eddig mi volt? Kiküldték a csekket, fizettem pár ezer forintot, évente egyszer kijöttek, meg sem nézték a kéményt, csak aláíratták a papírt, hogy jártak nálam és elvégezték az ellenőrzést. Innentől nem jönnek ki és fizetnem sem kell. Nekem ez így jobb. A kémény és a szellőzés rendben van, a CO-mérgezéstől nem félek, a megbízható helyről vásárolt garantált minőségű Honeyvell szénmonoxid-érzékelő biztosan időben jelezni fog...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

germicid, 2018.03.02 12:47

Én kérek elnézést:ez volt az utolsó cikk amit önöktől elolvastam.Dilettáns minden megnyilvánulásuk miden témához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html