Gázzal fűt? Érdekes számlát kaphat

Megdobta az elmúlt két nap gázfogyasztását a rendkívüli hideg, de a korábbi rekordtól még messze van az ország. Az energiatakarékosság és a fűtési eljárások változása nem igazán befolyásolja a felhasználást.
Komócsin Sándor, 2018. március 1. csütörtök, 09:41
Fotó: Pexels

Rekordot hozott a gázfogyasztásban az elmúlt két nap - derül ki a Népszava információiból. Az előzetes adatok szerint kedden és szerdán egyaránt 66 millió köbméter földgáz fogyott, ami téli rekord. Az ellátásból 35 milliárd köbméter jött a hazai tárolókból, hétmilliárd hazai kitermelésből és 23 milliárd importból. Az utóbbi nagy része Ukrajna, kisebb része Ausztria felől susogott be az országba. A rekord ellenére még a fogyasztás messze van a 2005 februárjában, illetve 2006 januárjában feljegyzett 90 millió köbmétertől.

Egy hüvelykujj szabály szerint télen minden Celsius-fok változás kétmillió köbméterrel módosítja a fogyasztást. Ezen az értéken nem változtattak az energiatakarékossági beruházások, vagy a fűtési eljárások változása, vagy a gazdasági mutatók alakulása - mondta a napilapnak Terhes Kristóf, az FGSZ Földgázszsállító cég vezérigazgatója. Az idei év első másfél hónapja enyhe volt, ami a gázfogyasztás visszaesését hozhatja. Így az ellenmondó időjárást hozó február nyomán nehéz előre látni, mekkora összeg lesz a múlt havi gázszámlákon.

A fotó forrása: Suludan Diliyaer/Pixels.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.03.02 05:46

@germicid: - továbbá -
Most fújhatja valamivel komolyabban bele a gázba a nitrogént a gázszolgáltató, hogy még vaskosabb legyen a számla.
A tömeg (a fogyasztók) persze észre sem veszi, hogy nála még több gáz van elfogyásban, ámde mindettől mégsincs otthon igazán sokkal melegebb.
Ügyes volt valaha az a Linde gyerek, a levegő cseppfolyósítása, majd frakcionált desztillálásának kitalálása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

germicid, 2018.03.01 12:40

Milyen érdekes számla?A cikkből megtudtuk,hogy amikor hidegebb van több gáz,fogy,valamint a szigetelésre fordított pénz és munka mennyit ér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html