Noha a Nemzetgazdasági Minisztérium július elsejei közleménye szerint, a kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja, az erről szóló szabályozásnak egyelőre nyoma sincs. (A nyári döntés is csak arról szólt, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek meg kell alkotnia az erre vonatkozó szabályozást.) Október eleji megkeresésünkre a tárca kitérő választ adott, és az új rendeletben sem található az anyagi vonzatokra utaló részlet. Korábbi iparági információink is arról szóltak, hogy idén már nem várható ilyen értelmű módosítás.

Ezzel együtt elképzelhető, hogy az év vége előtt mégis megszületik a felülvizsgálati díjat a szolgáltatóra hárító szabályozás. Az NGM csütörtök kora délutánra ugyanis sajtótájékoztatót szervezett a vonatkozó szabályozás "rezsicsökkentéssel összhangban történő módosításáról". (A cikk megjelenését követően tartott sajtótájékoztatón valóban be is jelentették az ezt előíró miniszteri rendeletet. - a szerk.)

Mégsem kötelező elvégeztetni

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyezte rendelet szerint az egyetemes szolgáltatásban részt vevő (többnyire lakossági) fogyasztó a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés (a gázfelhasználó technológia=ipari vagy mezőgazdasági gázfogyasztó készülék kivételével) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az időszakos gázmérő hitelesítéssel összefüggő gázmérőcserével egyidejűleg köteles elvégeztetni.

Amennyiben azonban az ingatlantulajdonos a gázmérőcseréjének dátumához képest tíz évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét, nem köteles a soron következő gázmérőcseréjével egyszerre elvégeztetni a felülvizsgálatot - és erről a csere napja előtt a szolgáltatót is tájékoztatnia kell.

Az új rendelet differenciál az egyetemes és nem egyetemes szolgáltatásban ellátott fogyasztók között. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztónak, pontosabban az ingatlan tulajdonosának a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembehelyezést - 2012. szeptember 1-jét megelőzően üzembe helyezett berendezés esetében az első műszaki-biztonsági felülvizsgálatot követően öt évvel, és azt követően ötévente; a csatlakozóvezeték esetében tíz évvel, illetve tízévente kell elvégeztetnie.

Nem újdonság, hogy a felülvizsgálatról az azt végző szerelőnek jegyzőkönyvet kell készítenie, amelynek egy-egy példányát az ingatlantulajdonosnak, illetve a gázszolgáltatónak el kell juttatnia. Ha a szerelő élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetet észlel, a jegyzőkönyvi rögzítés mellett haladéktalanul értesítenie kell a gázszolgáltatót is.

Amennyiben valamely egyetemes (jellemzően lakossági) felhasználónak ősöreg, 1981 előtt beüzemelt berendezése van, erről még idén, tehát 2013. december 31. előtt bejelentést kell tennie a szolgáltatónál, amellyel egyúttal az első műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését is meg kell rendelnie. Egyéb esetben 2014. szeptember 30-ig kötelező elvégeztetni és elvégezni a vizsgálatot, a hibákat pedig 2015. szeptember 30-ig kell kijavíttatni.

Új elem a társasházi szabályozás

A társasház a földgázelosztói engedélyestől a társasházra vonatkozó használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított tíz éven belül, vagy amennyiben ebben az időszakban a csatlakozóvezeték cseréjére sor került, a cserét követő tíz éven belül, majd ezt követően tízévente rendszeresen köteles megrendelni a csatlakozóvezeték felülvizsgálatát. A társasházban található helyiségekben üzembe helyezett berendezések felülvizsgálatát a csatlakozóvezetékek esedékes felülvizsgálatával egyidejűleg kell elvégeztetni. Az elosztói engedélyesnek a bejelentéstől számított egy éven belül kell elvégeztetnie a vizsgálatot engedéllyel rendelkező gázszerelővel.

A 2005. november elseje előtt jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel rendelkező társasház 2015. október 31-ig köteles megrendelni a csatlakozóvezeték felülvizsgálatát. Ha a közösség a felülvizsgálatról készült, a mérőcsere dátumához képest tíz évnél nem régebbi jegyzőkönnyvel igazolja a felülvizsgálat elvégeztetésének tényét, nem köteles 2015-ig megrendelni az újbóli felülvizsgálatot.

Nem egyetemes szolgáltatásban részesülő gázfogyasztónak 1981 előtt beüzemelt berendezés és csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig kell elvégeztetnie az első vizsgálatot, 1981 és 1993 közötti berendezés és csatlakozóvezeték esetében 2016. év végéig, 1994 és 2003 közötti beüzemelés esetében a határidő 2017. december 31. A később beüzemelt, illetve az ugyan előbb üzembe állított, ám 2003 után felülvizsgált berendezések és csatlakozóvezetékek esetében 2018. december 31. az első vizsgálat határideje.