Gázzal fűt? Furcsaság a tárolt gáz körül

Több gáz van a magyar tárolókban, mint tavaly ilyenkor, ám gyanítható, hogy ennek nagyobb részét a Gazprommal kötött szerződés alapján az oroszoknak teszik félre. Ezzel csak a Gazprom rendelkezhet - de akkor mi marad a magyaroknak?
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 22. péntek, 09:51
Fotó: Shutterstock

Gyorsan töltik fel a hazai kereskedelmi földgáztárolókat: naponta 18 millió köbméterrel gyarapodik a készlet - írja a Magyar Nemzet. A befogadók töltöttsége megközelíti a 60 százalékot, ami azt jelenti, hogy összesen hozzávetőleg 2,6 milliárd köbméter földgáz van bepumpálva.

Ez a készletszint szokatlanul magas. Tavaly például október közepén érte el a töltöttség a 45 százalékos arányt, ami kétmilliárd köbméter körüli mennyiséget jelentett. A mostani adatok azonban megtévesztők, a kormányzat ugyanis a napilag értesülései szerit nem a magyar lakosságnak halmozta fel a tartalékok jelentős részét, hanem az orosz állami gázipari óriásnak, a Gazpromnak végez bértárolást.

A kormány még július elején állapodott meg a céggel a gáz magyarországi betárolásáról. Az egyezséget sajtóhírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötötte Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel.

A kabinet nem közölte, mekkora gázmennyiség befogadásáról szól a szerződés, értesüléseik szerint azonban egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehet szó. A Gazprom készleteivel csak az orosz vállalat rendelkezhet, amely vélhetően valamelyik térségbeli országnak, például Szerbiának ad majd el a tartalékából.

(A nyitókép forrás: Shutterstock.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2017.09.22 10:40

Kedves Szaktársak!
Egy évvel ezelőtt az volt a baj, hogy kevés gáz van a magyar tárolókban.
Most az a baj, hogy sok?
Elmagyarázná valaki az összefüggést?
Úgy se jó, meg így se jó?
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.22 10:29

A tárolási költség jó business.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html