Hatalmas meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye 2020 utolsó negyedévében - kommentálta a KSH friss adatait adatait Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A részletes adatokat a KSH március 2-án közli, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy mely területek okozták a jelentős meglepetést. A hivatal szűkszavú kommentárja alapján a növekedéshez leginkább az ipar és az információ, kommunikáció területe járult hozzá. Ez nem meglepetés: az ipar és az export összességében jól teljesített a negyedik negyedévben, vagyis a pozitív hozzájárulás szinte borítékolható volt. A nagy kérdés, hogy az információ, kommunikáció ág teljesítménye összességében mennyire tudta mérsékelni a szolgáltatások hozzáadott értékének visszaesését. Könnyen lehet, hogy több szolgáltató ág is pozitív meglepetést okozott a negyedik negyedévben. A gazdaság ezen területéről ugyanis nem rendelkezünk havi adatokkal. Várhatóan az építőipar hozzáadott értéke is kedvezőbben alakulhatott, mint azt a termelési statisztikák sejtették - fogalmazott az elemző.

Virovácz szerint az, hogy a novemberi magyar és külföldi szigorítások ellenére a magyar gazdaság növekedni tudott negyedéves alapon, azt jelenti, hogy a vártnál sokkal nagyobb kilábalási potenciál van a gazdaságban. Ráadásul az éves átlagnál dinamikusabb negyedik negyedéves teljesítmény pozitív áthúzódó hatást jelent 2021 egészére. Idén 4,3 százalékos növekedést vár, egyértelmű pozitív kockázatokkal, vagyis egyre nagyobb realitása lehet az 5-6 százalékos növekedési sávban szóródó várakozásoknak.

A koronavírus-járványhoz köthető bizonytalanság miatt még nem lehet pontosan látni, hogy milyen ütemű növekedés várható ebben az évben - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Kérdés, hogy 2021 első negyedéévben a tavalyi utolsó negyedévben látott erős teljesítményhez képest tud-e gyorsítani a gazdaság. Az viszont szinte biztos, hogy második negyedévben a bázishatás, azaz a tavalyi két számjegyű GDP-csökkenés miatt várhatóan kiugró eredmény születik.

Összességében Németh szerint a mostani kilátások alapján 2021-ben több mint 4,5 százalék körüli GDP-növekedésre van kilátás. Ha viszont a vártnál gyorsabban bekövetkezik a gazdasági nyitás, akkor akár 5 százalék feletti bővülésre is képes lehet a magyar gazdaság.

Óriási meglepetés, hogy a GDP az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal bővült, így nem következett be a általánosan várt újabb visszaesés, a "W" - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője.

Várakozása szerint az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye, azonban a negyedév végén már jelentkezhetnek bázishatások a tavaly tavaszi korlátozások miatt. A második negyedévben az oltási folyamattal párhuzamosan a korlátozások fokozatos enyhítése miatt már elindulhat az élénkülés, ami a bázishatásokkal együtt akár 14-15 százalékos éves növekedést is eredményezhet, majd a növekedés az év közepétől érdemben meglódulhat, így idén 6,8 százalékos GDP növekedésre számít, amit az egyes szektorokban a kilábalás elhúzódása miatt 2022-ben is hasonló mértékű növekedés követhet.

A járvány miatti korlátozások által érintett szektorok kilábalása az oltási folyamat haladásától függ, a hazai gazdaság nyitása - köszönhetően az orosz és kínai vakcinák beszerzésének - hónapokkal előzheti meg az uniós országok nyitását, így a belföldi turizmus, vendéglátás és szabadidős tevékenységek a tavalyihoz hasonlóan kifejezetten gyorsan magukra találhatnak, a nyitást az oltási igazolások felhasználása is gyorsíthatja, mivel ebben az esetben nem lenne szükség kivárni a kritikus szintű átoltottságot, az érintett szektorok pedig hamarabb bevételhez juthatnának - tette hozzá Suppan.

PM: az uniós átlagnál jobban teljesített a magyar gazdaság

A friss adatok azt mutatják, hogy a gazdaságvédelmi lépések eredményesek voltak, a magyar gazdaság ellenálló-képessége jelentősen nőtt az elmúlt évtizedben - fogalmazott a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca szerint a magyar GDP idei alakulását támogatja, hogy a járvány növekedési lendületben lévő, jó fundamentumú gazdaságot ért. Magyarország történetének valaha volt legnagyobb méretű, a GDP több mint 30 százalékát elérő intézkedések segítettek abban, hogy hazánk elkerülte a 2008-as válságot követően egyszer már megélt, közel 7 százalékos recessziót. A növekedéshez való visszatérést támogatja a Gazdaság-újraindítási Akcióterv is, így például az 5 százalékos lakásáfa, az otthonfelújítási támogatás, a 25 év alattiak adómentessége és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön.

A második negyedévtől a PM várakozásai szerint visszatér a dinamikus növekedés, és 2021-ben már 4-5 százalékkal bővülhet a gazdaság.