Mi húzta a magyar gazdaságot? - itt vannak a részletek!

A bruttó hazai termék az év első hátrom hónapjában 2,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A legtöbb szektorban már érződik a járvány hatása, azonban a legrosszabb adatokat csak a második negyedévi közlések tartalmazzák majd.
Rácz Gergő, 2020. május 29. péntek, 09:00
Fotó: Pixabay

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 2 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatközlésében. Nincs eltérés az első becsléstől.

Termelési oldalon még a koronavírus járvány ellenére is erősen tudott teljesíteni a gazdaság, a legtöbb fő csoport pozitív mérleggel zárt.

  • Az ipar teljesítménye 1,7, ezen belül a feldolgozóiparé 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.
  • Az építőipar hozzáadott értéke 3 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést az információ és kommunikáció érte el 8,8 százalékkal.

A kereskedelem és gépjárműjavítás jelentős súlya és dinamikus növekedése ellensúlyozta az első negyedévben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatnak a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett visszaesését -közölte a KSH.

A háztartások tényleges fogyasztása 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5 százalékkal emelkedett. Mind a tartós és nem tartós csoportokban nagyobb volt a kereslet, ellenben a szolgáltatásoknál átlagon alul maradt a szint.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a vizsgált negyedévben összességében 4 százalékkal lett nagyobb.

A KSH legközelebb augusztusban jelentet meg GDP adatot, ami már tartalmazni fogja a minden bizonnyal siralmas áprilisi számokat is. A kormány reményei szerint május már valamivel jobban alakul, és azt követően folyamatos lesz az élénkülés, amit jövőre éves szinten közel 5 százalékos növekedés követhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.05.29 11:09

@gaborrr: Na igen,főleg,hogy a lölö meg a vejkó is kapott egy kis alamizsnát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gaborrr, 2020.05.29 09:42

Nagyon bízunk a magyar gazdaság erejében és kiemelkedő formájában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html