Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményét jelentősen visszavetette. Az ipar hozzáadott értéke 20, az építőiparé pedig 13,2 százalékkal zuhant. A kijárási korlátozások miatt kialakult rendkívüli helyzet ellenére némiképp meglepő, hogy a szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen csupán 12,2 százalékkal mérséklődött. Az ugyanakkor nem meglepő, hogy a logisztika és a vendéglátás területek teljesítettek a legrosszabbul a meghatározó szolgáltatási ágak közül a második negyedévben - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött, itt jóval nagyobb visszaesésre lehetett számítani. Ezzel szemben a határlezárások és gyárleállások okozta exportkiesés jelentősebb károkat okozott a gazdaságban. A nettó export zsugorodása önmagában 7,7 százalékponttal húzta vissza a gazdaságot. A gazdaság belső keresleti oldalának másik fő összetevője, a beruházások immáron két negyedéve mérséklődnek. A koronavírus mellett a nagy uniós és vállalati projektek kifutásának hatására a beruházások 13,5 százalékkal estek. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a területen lehet a legalacsonyabb a gyors helyreállási potenciál.

A mai adatokat a kilábalás nagyobb eséllyel lehet gyorsabb az eddig vártnál - véli Virovácz. Az elemző szerint az ipar talpra állásával a nettó export gyorsan javulhat, a fogyasztás vártnál kisebb visszaesése szintén kedvező jelnek tekinthető. Az előrejelzések pontosításában nagy segítséget adhat a héten érkező júliusi ipari és kiskereskedelmi adat. A szakértő továbbra is úgy látja, hogy 2020 egészében 5,5 százalékkal zsugorodhat a GDP, majd jövőre 4,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A szolgáltatások alakulása volt a legnagyobb kérdés, hogy mekkora volt itt a visszaesés. A most megjelent adatokból kiderül, drasztikus volt a hanyatlás - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A felhasználási oldalon drasztikus képet mutatnak a külkeradatok. A szolgáltatások exportja hatalmas zuhanáson ment keresztül, ez a turisták elmaradásával magyarázható. A beruházások volumene csökkent, de a készletállomány tompította a visszaesést.

A második negyedéves számokhoz képes a harmadik negyedév sokkal jobb eredményeket mutat majd, várhatóan csak 5-6 százalékos lesz az éves visszaesés - véli Németh. A legfontosabb szektorok, köztük az ipar és az építőipar ugyanis már egy számjegyű hanyatlást mutathat a harmadik negyedévben. A termelés felfutásával pedig a szolgáltatási szektor, ezen belül például a szállítás is sokat javíthat. Az étterem- és üzletnyitások, valamint a nyári belföldi turizmus szintén pörgeti a gazdaságot ebben az időszakban. A mostani kilátások alapján idén az év egészében 6 százalék körüli GDP-visszaesés jöhet, 2021-ben pedig 5 százalékos lehet a növekedés, de a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi a következő hónapokat - tette hozzá a K&H szakembere.