Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GDP növekedési üteme 2015-ben 2,1 százalékra lassul - véli Ürmössy Gergely és Barczel Vivien, az Erste Bank Zrt. elemzői. A meghatározó ágazatok, azaz a mezőgazdaság, az ipar, illetve az építőipar az év végén már a lassulás jeleit mutatták, ami várhatóan idén is folytatódik. Hasonló álláspontot képvisel az NGM és az MNB.

Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság minél kisebb lendületet veszítsen, az MT várhatóan kamatot csökkent márciustól kezdve, valamint bővíti a növekedési hitelprogramra jogosult vállalatok körét. Nagy a kérdőjel azonban a magyar gazdaság legnagyobb külkereskedelmi partnerének, az eurózónának az idei teljesítmény: ha az eurózóna gazdaságai recesszióba süllyednek, akkor az a magyar GDP növekedést is gyengíthet - állapították meg az elemzők,

A magyar gazdaság növekedése így továbbra is az EU élmezőnyében van, valószínűleg csupán az ír gazdaság növekedése haladhatta meg a magyar ütemet. A negyedik negyedévben ugyan az ipari termelés és az építőipar kibocsátása lassult, azonban a fogyasztás gyorsulásának köszönhetően a szolgáltatások növekedése jelentősen gyorsulhatott - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Idén a bázishatások miatt 3 százalék közelébe lassulhat a növekedés üteme, mivel tavaly számos egyszeri tényező támogatta a növekedést. A feldolgozóipari kapacitásnövelések hatása azonban 2015-re is áthúzódik, csakúgy, mint az EU-források gyorsuló ütemű lehívásának pozitív hatásai. A magyar gazdaság érdemben profitál az alacsony olajárakból, akár 2-3 milliárd eurót takaríthat meg, aminek részbeni elköltése is tovább élénkítheti a gazdaságot. A következő években pozitív kockázatot jelenthet a bankadó csökkentése. Az orosz-ukrán konfliktus enyhülése, valamint ennek következtében a szankciók és embargók esetleges eltörlése szintén pozitív kockázat lehet. Pozitív hatással lehet a hazai gazdaságra az európai gazdaságok vártnál gyorsabb élénkülése az alacsony olajáraknak, az EKB mennyiségi lazításának, valamit az euró gyengülésének köszönhetően. Így nem kizárt, hogy az idei növekedés akár érdemben meghaladhatja a 3 százalékot - fogalmazott Suppan.

GDP-pognózis          Forrás: Takarékbank

Az utolsó negyedévben elért 3,4 százalékos bővülés csaknem tízéves csúcsot jelent, mivel legutóbb 2006-ban volt hasonló mértékű növekedés az utolsó negyedévben - értékelte az adatok Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Ez azért is meglepetés, mert az ipar és az építőipar utolsó háromhavi eredményei lassulást mutattak. Feltehetően a szolgáltatások és a mezőgazdaság segítettek jobban, emellett a belső fogyasztás, amely a GDP-t a keresleti oldalról hajtja.

A prognoszta szerint idén a belső fogyasztás továbbra is fontos eleme lesz a fejlődésnek, ahogy a járműgyártás is. Az exportteljesítményt egyelőre nehéz belőni, mivel mind az orosz szankciók, mind az eurózóna gyengélkedése nagyban befolyásolja a tempót. A belső fogyasztás az importot is fokozza majd, és szintén nagy kérdés, hogy a 2014 végén drasztikusan süllyedő olajár tartósan alacsony szinten marad-e. Németh szerint 2015-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható.

Az idei 1,9 százalékos GDP-prognózisa kapcsán felfelé irányuló kockázatokat lát Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője. A szakértő szerint egyrészt lassulnak a beruházások és az építőipar az uniós források csökkenlése miatt, valamint visszavehet tempójából az autóipar is, másrészt viszont a fogyasztást húzza a banki elszámolás nyomán lakossági terhek csökkenése, valamint az alacsony üzemanyagár.

A meglepetés fő oka, hogy bár az ipari termelés csökkent év végén, az ipar hozzáadott értéke vélhetően növekedni tudott, amire már az előző években is volt példa - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője A magyar autóiparra nem hatott a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása, mivel bár Németországban csökkentek az autóeladások, a magyar exportpiaci részesedés nőtt, így ez a két hatás kioltotta egymást. Az elemző 2015-re 2,8 százalékos GDP-növekedést vár.