Június utolsó napjaiban az ország több pontján összesen 1500 hektárnyi kukoricavetést tárcsáztak be a lap információi szerint. A Népszabadság úgy tudja, az eljárás elrendeléséhez vezető vizsgálathoz a mintákat még április közepén, a vetés idején vették az élelmiszer-biztonsági hivatal ellenőrei vetőgépből. Az ellenőrzés során fennakadt vetőmag román eredetű, Montoni fajtájú silókukorica, a Saaten Union nevű német vetőmag-forgalmazó importálta. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakértői június végén futárt küldtek az összes érintett gazdához és gazdálkodóhoz, és háromnapos intézkedési idővel, július elsejei határidővel kötelezték őket a növény megsemmisítésére.

Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a lapnak elismerte, hogy az információ valós, és azt is kijelentette, konkrét oka van a viszonylag hosszú átfutásnak, azt azonban, hogy mi ez a konkrét ok, nem kívánta elárulni - írta a lap.

Blum Zoltán, a Saaten Union magyarországi ügyvezetője a Népszabadságnak azt mondta: ők maguk is csak az élelmiszer-biztonsági hatóságtól, utólag értesültek az esetről, és jelenleg vizsgálják, milyen módon tudnak a kártalanításban segítséget nyújtani a kárt szenvedett gazdáknak.