Gigantikus energiatervekről tárgyalnak Orbánék

Elérték az ingerküszöbét a kínai hírügynökségeknek is a magyar-török tárgyalások - onnan nézve minden az esetleges gázszállítási folyosó kiépítésének lehetőségéről szól. A magyar kormány tervei egyszerűek, csak meg kell valósítani őket.
Napi.hu, 2015. február 24. kedd, 09:31
Fotó: Napi.hu

Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azzal a céllal, hogy erősítse a két ország kereskedelmi, üzleti és energetikai együttműködését - kezdi beszámolóját a kínai Global Times hírportál. A látogatást megelőzően megtartotta első ülését a két ország magas szintű stratégiai tanácsa.

Ennek a testületnek a megalapításáról még 2013 decemberében döntött Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török államfő (akkor még miniszterelnök) Orbán törökországi vizitjén. Davutoglut népes üzletember-delegáció kísérte el mostani budapesti útjára, akik rész vesznek egy üzleti főrumon. A török kormányfő útját Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter készítette elő a múlt hónapban Ankarában tett látogatásán.

A lényeg

Magyarország meg akarja vitatni az orosz gáz Európába juttatásának Törökországon keresztül vezető útját, miután Moszkva tavaly év végén lemondta az Oroszországot és Bulgáriát a Fekete-tenger alatt közvetlenül összekötő Déli Áramlat megépítésének tervét. A két ország ezért januárban különbizottságot hozott létre az energiaügyekkel kapcsolatos teendők egyeztetésére.

Az új orosz terv, amelyet Török Áramlat néven emlegetnek, azzal számol, hogy egy Oroszországból induló vezeték a tenger alatt érné el Törökországot, majd nyugatra fordulna és a szárazföldön át szállítana évente több tízmilliárd köbméter gázt a török-görög határra. Szijjártó arról beszélt januárban, hogy a magyar fél tárgyalásokat akar kezdeni a gáz egy részének Kelet-Közép-Európába szállításáról.

Lássunk neki!

Ennek jegyében Budapest egyeztetéseket kezdett Szerbiával és Macedóniával, hogy megteremtse a görög-macedón-szerb tranzitútvonal kiépítésének feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz államfő múlt heti budapesti látogatásán Orbán Viktor a részletek említése nélkül arról beszélt, hogy a két ország politikai szinten új gázmegállapodást kötött.

Magyarország valójában olyan gázelosztó központot szeretne látni Törökországban, amely Oroszország mellett Azerbajdzsánból és Iránból származó gázt is közvetít. Ezzel - és a kereskedelmi forgalom bővítésének szándékával is - összefügghet, hogy Budapest támogatja Törökország európai uniós csatlakozását. Ankara 2005 óta folytat tárgyalásokat a belépésről, amit számot uniós tagország ellenez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2015.02.24 11:56

@zappara:

de ezt is régen lehet tudni, feltételezem, hogy orbánék is tudják...(ugyan már az sem biztos :()
ha nekünk esetleg valamiért olcsóbban adnák a gázt (60%-os a kitettségünk, ami sok), akkor mindenki biztos lehet benne, hogy valamit kértek cserébe, valamilyen háttéralkut kötöttek..amit a kormány be is vállalt..
és jön a kérdés..vajon mit??

nemhiába gondolom, hogy mára orbán komoly nemzetbiztonsági tényezővé, problémává vált.. :(

vajon eladja a lelkünket is??
(mert a baltás gyilkost zokszó nélkül eladta, mert ugye senki nem gondolja, hogy "baráti" szívesség volt))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.24 11:51

@tas0125:

a német gáz is olcsóbb..
mindkettőnél orosz gázról beszélünk
a "spéci" okot már belinkeltem...korábban

a megoldás annyi, hogy minél kevésbé vagy kitéve az orosz gáznak (százalékban minél kisebb a kitettséged, kiszolgáltatottságod nekik), azaz minél nagyobb a verseny (diverzifikált vezetékek), annál olcsóbban adják a gázt az oroszok..
ilyen eccerű
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.24 11:46

@nemhiszem:

igen..
ő volt az egyetlen, aki még a törvény megjelenése előtt..(takarékbankok bekebelezése)..egy egy kínálkozó egérúttal (ha bankká alakul, mentesül)..éppen, mily véletlen, egy közös szotyolaköpködés után, az uccsó pillanatban (bennfentes információ? + egyéni törvényrászabás?) kérte a takarék bankká alakulását

és ez egyesek szerint törvényes..
más országban..jelzem, jogállamban, ezért 10-15 év jár..mindkettőnek..és "mindsoknak"..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.24 11:42

@tas0125:


hehehe..

tipikus hazai szoci :)))
én, aki még egyszer sem szavaztam rájuk..
kispofám, te előbb szavaztál rájuk, mint én


törvényes keretek

tudod az a baj, hogy valamiért túl közelről nézed ezt a dolgot..
ha hátrébb lépnél kicsi, lehet, hogy másképp látnád..

ha a törvényeket valakire szabják, nekik írják, mondhatjuk, hogy törvényes a keret..rám még nem írtak..rád??
de én nem is szeretném

de azt sem árt tudni, az, hogy valamire törvényeket hoznak, nem biztos attól még, hogy törvényes..
sőt egy úgymond törvény is lehet nem törvényes..ill. törvényellenes

ez nehéz mi??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tas0125, 2015.02.24 11:35

Vissza térve pluralistára, természetesen túlérzékelte a pontos nagyságrendi árviszonyokat, de egyértelműen kitermelésben olcsóbb a közép-ázsiai földgáz. És hogy perpillanat valamilyen spéci ok miatt olcsóbb a belga gáz, hát holnap már nem biztos.Lehet,hogy más cégek átveszik egy új professzionális pénz központú logisztikáját a szállításnak. Mondom ezt az ukrán vezetéknek is két okból is, ha a quázi kizárólásságot a csőszállítás jogát professzionális tőke lép be. A cső ma is időnként problémás. De az eljövő ukrán-IPM megállapodás is visszafizetendő. Ukránok miből? 260 % . Török kombinált (orosz-azer-irán) gáz szállító lenne a legkedvezőbb, természetesen nem kizárva az É-D-i szárny-szállítást közbenső puffer tározókkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html