Négy éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), azóta csaknem százezer család igényelte a támogatást, az állam eddig közel 220 milliárd forintot fizetett ki - adta hírül a 24.hu. Az igénylők közt csaknem ötszáz olyan házaspár volt, amely úgy vette fel a három gyerek után járó 10 millió forintos támogatást, hogy még egy gyerekük sem született.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben. Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot (ez a budapesti 4-es metró építési költségének közel fele).

A támogatás népszerűsége kezdetben folyamatosan nőtt, majd tavaly megtorpant a növekedés. Míg 2016-ban csaknem 26 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, 2017-ben pedig ez megközelítette a 30 ezret, 2018-ban kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be a családok.

Az adatok szerint 482 azoknak a házaspároknak száma, amelyek még nem rendelkeztek gyermekkel, de három gyermek megszületését vállalták. Az a család, amelynek nem sikerül "teljesíteni" a három gyereket, arra számíthat, hogy a támogatást teljes egészében, a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetnie. A 10 millió forintos csok esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.