Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő kedden tette közzé blogján az Európai Bizottság 2018-as költségvetési zárszámadásának (discharge) keretében a Költségvetési ellenőrző bizottság számára készült kérdőív válaszai alapján, hogy a magyar kormány inkább bevállalta az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszak szabálytalan uniós pénzfelhasználására megállapított 10 százalékos átalánybírságot, mint hogy az operatív programok projektjeit külön vizsgálják.

Jávor szerint így Magyarország tényleges büntetése 5-600 milliárd forint között lehet, azaz minden magyar állampolgár több mint 50 ezer forinttal járulhat hozzá az uniós büntetéshez. Erről részletesebben itt írtunk.

A hírt az ITM álhírnek minősítette és kiadott egy közleményt, amelyben viszont lényegében nem cáfolta meg Jávor Benedek állításait.

Az ITM a következőt közölte reagálásában:

Magyarországot semmilyen kár nem éri, hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110 százalékkal túlvállaltuk. Ezt azért tettük, mert tisztában voltunk vele, hogy Brüsszelnek minden egyes tagállamban vannak kifogásai. A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza. Ez az eredeti terveknek megfelelően a 110 százalékos költségvetés 10 százalékos keretén belül marad. A többi programra az uniós költségvetés 100 százalékban lehívásra kerül. Az ellenzéki képviselők vádaskodása csak a szokásos politikai hisztériakeltés.